Sojuz úspěšně zakotvil u ISS, posádky si padly do náruče

Bajkonur (Kazachstán) - Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se setkala s tříčlennou rusko-americkou posádkou kosmické lodi Sojuz. Ta u ISS úspěšně zakotvila po pouhých šesti hodinách od startu místo obvyklých dvou dnů. Původní osazenstvo obývá ISS už několik měsíců.

Po startu ve čtvrtečních 21:43 našeho času se loď ve 21:52 oddělila od nosné rakety. Připojení k ISS následovalo dnes v 03:28 a po sedmé hodině ranní se Američan Chris Cassidy a Rusové Pavel Vinogradov a Alexandr Misurkin připojili k dosavadní posádce ISS. Tu tvoří Kanaďan Chris Hadfield, Američan Thomas Marshburn a Rus Roman Romaněnko, kteří jsou na oběžné dráze od loňského prosince. Společně budou pracovat do května. Nová posádka má na ISS strávit pět měsíců, než se vrátí na Zemi. Vinogradov má ve vesmíru oslavit i své šedesátiny.

Cassidy, Vinogradov a Misurkin tak jako první na vlastní kůži zažili takzvaný urychlený pilotovaný let. Jednou z jeho výhod je to, že kosmonauti jsou ve stavu beztíže jen několik desítek minut - organismus na něj totiž začíná reagovat obvykle až po pěti hodinách. „Pokud kosmonauti začnou pociťovat stav beztíže, je to opravdu spíš až po pěti hodinách. A nesrovnatelné pohodlí kosmické stanice, kde je obrovký prostor, jim pomůže tuto nevolnost překonat,“ vysvětlil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Podrobnosti k letu Sojuzu na stránkách NASA.

Velká úspora času se jeví dílem technologických vylepšení, která umožnila, aby si vesmírná loď vystačila pouze se čtyřmi oblety okolo Země namísto dřívějších 34. Trasa a technologie byla vyzkoušena při letech zásobovacích nákladních lodí. „Předtím trvaly lety k orbitální stanici zhruba dva dny, protože je zapotřebí vždycky určitý čas na to, aby se přesně změřila dráha a z toho se odvolily další manévry tak, aby se nakonec ty dva objekty setkaly. Se současnou technologií na už to není potřeba tolik času,“ dodal Kolář.