Historický mandát jednotek OSN: V Kongu smějí útočit proti rebelům

New York - Rada bezpečnosti OSN schválila vojenskou misi v Kongu, která bude mít pravomoc zaútočit proti tamním rebelům. Takové oprávnění zatím neměla žádná jiná mise OSN. Vojáci budou mít za úkol hlavně zabránit násilnostem na východě země, kde řádí rebelové; jde převážně o armádní zběhy sdružené ve skupině M23.

Zvláštní jednotka se stane součástí mírové mise OSN v Kongu (MONUSCO). Rezoluce rozšířila mandát této mise do 31. března 2014. Nový kontingent bude mít sídlo v klíčovém městě Goma na východě Konga a bude ho tvořit asi 2 000 až 3 000 vojáků.

Na základě francouzského návrhu rezoluce budou mít vojáci silný mandát „neutralizovat a odzbrojit“ konžské rebely a zajistit, aby nemohli ohrozit ani vládu ani civilní obyvatelstvo. Zmíněný rozsah pravomocí by se podle OSN neměl stát precedentem.

RB OSN schválila misi v Kongu (zdroj: ČT24)

Vitalij Čurkin, který nyní RB OSN za Rusko předsedá, před zasedáním řekl, že OSN považuje za nutné zastavit násilí, které v Kongu následovalo po genocidě v sousední Rwandě v roce 1994. Tato genocida bývá označována za nejhrůznější násilný čin v 20. století: extremisté z etnika Hutuů za sto dní zmasakrovali na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů a na 1,6 milionu se uchýlilo do zahraničí.

Vojáci OSN čelí kritice, že nedokázali zabránit tomu, aby ozbrojenci ze skupiny M23 vtrhli do Gomy. „ Může se zdát divné, že tam máme vojáky, kteří nebojují. Ale modré helmy se neúčastní občanské války. Jejich misí je ochrana civilistů,“ prohlásil koncem loňského roku francouzský zástupce v OSN Gerard Araud.

Východní Kongo ničí válka a bandité již dvě desetiletí. Civilisté se často ocitají uprostřed křížové palby mezi ozbrojenými skupinami a špatně disciplinovanou armádou. Od začátku povstání M23 v roce 2012 tam násilnosti vyhnaly z domovů zhruba 800 tisíc lidí. Nejnovější boje vyvolaly střety mezi dvěma frakcemi povstalecké M23. Jeden z vůdců M23 Bosco Ntaganda, původem ze Rwandy, se nedávno sám vydal Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Čelí obviněním z válečných zločinů spáchaných začátkem tisíciletí.