Po Mušarafovi letěla u soudu bota, ale netrefila

Karáčí (Pákistán) – V dramatické atmosféře se konalo jednání soudu v Karáčí, když před soudní síní hodil jeden z právníků botu po bývalém pákistánském prezidentovi Parvízi Mušarafovi. V muslimském světě jde o výraz velké urážky. Trestně stíhaný exprezident, který se před necelým týdnem vrátil z dobrovolného exilu do vlasti, zůstane podle soudu zatím na svobodě.

Krátce předtím, než Mušaraf vstoupil na pákistánskou půdu, mu soud v Karáčí udělil desetidenní ochranu před zatčením při zaplacení kauce. Dnes soud ochranu o dva týdny prodloužil.

Dnešní stání bylo vůbec prvním, při němž se někdejší vojenský vládce objevil před soudem, aby se hájil proti obvinění ze zorganizování atentátů na své politické odpůrce a z propuštění soudců. Mušaraf přiletěl do Pákistánu v neděli po více než čtyřech letech pobytu v zahraničí, kam odešel v roce 2008, kdy byl donucen rezignovat. Do vlasti se vrátil, aby kandidoval ve volbách 11. května. V Pákistánu ale kromě trestního stíhání čelí také hrozbě atentátu, který mu slibuje islamistické hnutí Taliban. Exprezident všechna obvinění označuje za nepodložená a politicky motivovaná.

Jeden z rozčilených právníků hodil na výraz potupy po generálovi cestou k soudu botu, která ho ale nezasáhla. Stalo se tak v chodbě před soudní síní, kam Mušaraf přicházel obklopen ochrankou, svými přívrženci a novináři. Exprezidenta nemá množství pákistánských právníků v lásce kvůli jeho rozhodnutí z roku 2007, jímž odvolal z funkce předsedu nejvyššího soudu a další vysoké představitele pákistánské justice. Právníci byli také silně zastoupeni mezi skupinou odpůrců, kteří při Mušarafově příchodu před soudní budovou v Karáčí skandovali slogany proti někdejšímu vlivnému generálovi a střetli se s jeho příznivci.

Mušaraf, jenž se dostal k moci v roce 1999 při vojenském převratu, čelí obvinění ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Mušaraf je stíhán také kvůli odvolání soudců v listopadu 2007.