Pro dalajlamu je nový čínský prezident nadějí na změnu

Peking - Dalajlama oznámil, že s novým čínským prezidentem Si Ťin-pchingem by mohla přijít pozitivní změna. Tibetský duchovní vůdce dokonce věří, že Čína a Tibet by se mohly usmířit. Tibet býval v minulosti nezávislým královstvím, od padesátých let minulého století ho Čína okupuje. Na protest proti tomu se v posledních letech upálily už desítky Tibeťanů.

„V posledních deseti letech došlo k řadě změn a jak vidíte, Čína se spojuje s okolním světem a roste její ekonomická síla. Každý rok se objevuje nová realita. Nové vedení musí jednat tak, aby se nové realitě přizpůsobilo. A proto jsem velmi optimistický,“ prohlásil dalajlama.

Číňa označuje protestní sebevrahy za teroristy a zločince. Dalajlamu, který z oblasti uprchl v roce 1959 po potlačení protičínského povstání, označuje za separatistu a také ho obviňuje, že Tibeťany z exilu k sebeupálení nabádá.

Nový čínský prezident představil před dvěma týdny svou vizi o dalším směřování nejlidnatější země světa. Ve funkci se hodlá zaměřit na boj s korupcí a na podporu hospodářského růstu, prioritou jsou ale výdaje na sociální zabezpečení a snižování rozdílů v příjmech. Zároveň ujistil, že bude nadále budovat socialismus v takové podobě, která zemi vyhovuje. Jeho cílem je velká obnova čínského národa.