KLDR je ve válečném stavu

Pchjongjang - Severní Korea vstupuje do „válečného stavu“ s Jižní Koreou. Oznámila to ústřední severokorejská tisková agentura KCNA. „Od této chvíle vstupují vztahy mezi Severní a Jižní Koreou do válečného stavu a podle toho se budou řešit všechny záležitosti mezi Severem a Jihem,“ uvedla konkrétně KCNA ve svém prohlášení. Technicky se obě Koreje nacházejí ve válečném stavu už od korejské války z let 1950–53, která skončila pouhým příměřím. Jihokorejská vláda dnešní prohlášení odbyla konstatováním, že nejde o nic nového, kvůli čemu by bylo nutné vyhlásit poplach.

KCNA sdělila, že jde o společné prohlášení severokorejské vlády, vládnoucí strany a dalších organizací. Podle CNN v něm Severní Korea doslova hrozí zničením pevniny USA, Havajských ostrovů, tichomořského ostrova Guam a také americké vojenské základny na území Jižní Koreje. Jihokorejský prezidentský palác prý lehne popelem. KLDR údajně nechce „omezenou“ válku, nýbrž válku „mohutnou a jadernou“.

Tímto krokem eskaluje zostřená výhružná rétorika Pchjongjangu vůči Soulu a Washingtonu po nedávném zpřísnění sankcí OSN vůči KLDR. Severní Korea v posledních dnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA. Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a ve středu přerušil horkou linku mezi armádami obou Korejí, jakož i americkou armádou.

Jižní Korea si zatím starosti nedělá 

V Jižní Koreji nevyvolal krok severního souseda žádnou paniku a život v zemi pokračuje normálně, jako tomu bylo v průběhu celého března, kdy Pchjongjang hrozil útokem. „Dnešní prohlášení Severní Koreje není nová hrozba, nýbrž pokračování provokativních hrozeb,“ reagovalo ministerstvo pro sjednocení.

Ministerstvo také poukázalo na to, že je nadále v provozu společný průmyslový komplex Kesong na území KLDR. To ale vzápětí vyvolalo hněvivou reakci ze Severu, jenž pohrozil uzavřením komplexu, budou-li pokračovat „zmínky o trvajícím provozu průmyslové zóny a urážky naší důstojnosti“. Kesong, který má roční obrat dvě miliardy dolarů, je jedním z mála kanálů, jímž do KLDR proudí západní zboží a peníze.

Čas zúčtovat s americkými imperialisty

V pátek nařídil severokorejský vůdce Kim Čong-un svým raketovým vojskům bojovou pohotovost k útoku na americké vojenské základny v Jižní Koreji a v Tichomoří. Byla to reakce na přelet dvou amerických bombardérů nad Jižní Koreou. Válečné hrozby však znějí z Pchjongjangu už od počátku měsíce téměř každodenně a záminkou k nim jsou pravidelná společná vojenská cvičení Jižní Koreje a USA. Málokdo si ale myslí, že KLDR bude riskovat skutečnou válku.

Státní sdělovací prostředky v pátek ráno informovaly, že Kim Čong-un svolal mimořádné vojenské zasedání a podepsal rozkazy o uvedení raket do pohotovosti. Vůdce prý usoudil, že „za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty“. Tisíce Severokorejců se pak sešly na hlavním náměstí v Pchjongjangu, kde se konalo shromáždění na podporu Kimovy výzvy.

Patrick Ventrell, mluvčí amerického ministerstva zahraničí:
„Spojené státy jsou zcela schopné se před severokorejským útokem ubránit. Stejně tak jsou odhodlané bránit i své spojence Korejskou republiku a Japonsko.“

Jim Walsch, Program bezpečnostních studií, MIT:
„Oni spoušť nezmáčknou. Podstata se nezměnila, a to je klíčové. Severokorejci jsou oproti Jihokorejcům slabší. Pokud by vypukla válka, prohráli by. Těžce by prohráli. Kimův režim by skončil.“

Bývalý americký velvyslanec Christopher Hill:
„Hodně Severokorejců si klade otázku, jestli na to ten chlapec vlastně má.“

Americké letectvo ve čtvrtek vyslalo k cvičnému přeletu nad Jižní Koreou dva své „neviditelné“ bombardéry B-2. Podle Washingtonu šlo o odstrašující misi v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. K němu přispěl únorový severokorejský jaderný test a hrozby útoků na Jižní Koreu a USA ze strany Pchjongjangu. Rada bezpečnosti OSN v reakci na třetí jadernou zkoušku KLDR zpřísnila sankce vůči KLDR.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo oba korejské státy a také USA k maximální zdrženlivosti. „Doufáme, že všechny strany projeví maximální zdrženlivost a odpovědnost a nikdo nepřekročí linii, za niž nebude návratu,“ řekl mluvčí Grigorij Logvinov.

Stojí za vším snaha Čong-una vydobýt si respekt?

KLDR disponuje zastaralými raketami ze sovětské éry a rakety delšího doletu jsou považovány za neprověřené. Spojené státy však podle ministra obrany Chucka Hagela berou bojechtivá prohlášení mladého severokorejského vůdce vážně.

Za agresivní rétorikou Pchjongjangu může být podle analytiků snaha upevnit postavení nového severokorejského vůdce, zachovat vliv armády a zajistit pokračování jaderného a raketového programu. Kim Čong-un převzal moc v prosinci 2011 po smrti svého otce.