Volby platí, Keňané prezidenta znovu volit nebudou

Nairobi - Keňský nejvyšší soud potvrdil platnost prezidentských voleb, v nichž 4. března zvítězil Uhuru Kenyatta. Žalobu kvůli údajným volebním podvodům podal jeho rival, premiér Raila Odinga, který skončil těsně na druhém místě a prvenství svého protikandidáta neuznal. Proti rozsudku protestovaly ve městě Kisumu stovky Odingových příznivců, policie proti nim použila slzný plyn.

Prezidentské volby byly „svobodné, spravedlivé, transparentní a důvěryhodné“, uvedl ve svém zdůvodnění soud. Šestičlenný soudní senát Odingovu žalobu odmítl jednomyslně.

Po rozhodnutí soudu už novému prezidentovi nestojí nic v cestě k nástupu do úřadu. Kenyatta, dosavadní vicepremiér a syn prvního keňského prezidenta, složí přísahu zřejmě už počátkem dubna.

Prezidentské volby v Keni skončily mimořádně těsným výsledkem. Kenyatta si připsal zisk 50,07 procenta hlasů, což je mimořádně těsně nad hranicí požadovanou pro vítězství v prvním kole.

Keňský soud potvrdil platnost voleb
Zdroj: ČTK/AP/Sayyid Azim

Střety i slavnostní troubení z vuvuzel

Dnešní vyhlášení rozsudku provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Země má totiž v živé paměti násilnosti, které vypukly po sporných volbách v roce 2007. Tehdy zemřelo na 1 200 lidí. Ke střetům s policií zatím došlo pouze v západokeňském městě Kisumu, které platí za Odingovu baštu. Do ulic tam vyšly stovky nespokojených mladých lidí, kteří na policii útočili kameny. Policisté proti nim použili slzný plyn. V centru Nairobi naopak za zvuku vuvuzel hlasitě slaví davy Kenyattových stoupenců.

Keňské volby platí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod