Gorbačov promluvil a neváhal se opřít do Putina

Moskva - V hlavním městě Ruska se dnes čekají demonstrace. Protesty jsou ilegální, neboť tamní úřady zakázaly pravidelné opoziční shromáždění na Triumfálním náměstí. Organizuje ho skupina vedená spisovatelem a politikem Eduardem Limonovem. Důležitý hlas pro opozici, který se nesl Moskvou, patřil poslednímu lídrovi bývalého Sovětského svazu Michailu Gorbačovovi, který po dlouhé době vystoupil na veřejnosti.

Tradiční demonstraci na konci měsíce úřady nepovolily. Údajně kvůli násilnostem při předchozích akcích. Teď se ale opozice zastal poslední lídr Sovětského svazu.

„Dokud ti, kdo rozhodují, nebudou zodpovědní a kompetentní, nic se nestane. Ztratíme zbytečně mnoho lidí. Potřebujeme nový systém státního dohledu,“ prohlásil Gorbačov.

Kritice se nevyhnul ani prezident Vladimir Putin

Prezident bývalého Sovětského svazu Michail Gorbačov

„Dostali jsme se do fáze, kdy jsme přerušili perestrojku. Ale nebudeme se obracet zpět. I když Vladimir Vladimirovič a další doufají, že se vrátí ke starým metodám strachu a síly.“

Putinovy metody kritizuje i spisovatel a jeden z vůdců opoziční formace Jiné Rusko Eduard Limonov. I on je jedním z těch, kteří by se podle Gorbačova měli podílet na utváření politiky v zemi. Ale nedostanou k tomu příležitost.

Dvaaosmdesátiletý bývalý politik taky zdůraznil, že současné protesty budou dál gradovat, pokud vedení země nezmění přístup - což se zatím neděje. Namísto pochodu, který právě Limonovovi úřady zamítly, tak dnes do ulic Moskvy zřejmě opět vyrazí demonstranti na další ilegální protest.

Rozebrání kluziště nebo odpor vůči demonstrantům?

V Moskvě dnes bylo zadrženo 13 odpůrců Kremlu. Před chystanou demonstrací bylo uzavřeno Rudé náměstí. Místní orgány to zdůvodnily nutnými úklidovými pracemi a demontáží sezonní bruslařské plochy. Poblíž Kremlu dle agentury DPA bylo zatčeno 13 aktivistů, kteří na sobě měli bílé stužky na znamení přináležitosti k opozici. Údajně chtěli demonstrovat za propuštění politických vězňů.

Odpůrci prezidenta Vladimira Putina na Rudém náměstí v poslední době uspořádali několik protestních manifestací, tentokrát je úřady na prostranství nepustily. „Jenom kvůli 30 lidem s bílými stuhami tam nikdo nesmí,“ napsal na Twitteru aktivista Dmitrij Sykov.

Gorbačov kritizoval současné vedení Ruska (zdroj: ČT24)