KLDR ví, jak dál: Budovat hospodářství a jaderný arzenál

Pchjongjang - Severokorejská komunistická strana schválila strategii dalšího rozvoje, podle níž má jít posilování hospodářství ruku v ruce s dalším rozvíjením jaderného arzenálu. Nejužší vedení Korejské strany práce novou linii schválilo na zasedání v Pchjongjangu.

Komunistická strana vytyčila cíl „současně pracovat na budování hospodářství i jaderného arzenálu“. V nových směrnicích se o jaderných zbraních hovoří jako o životním zájmu země. Jaderných zbraní se prý KLDR nevzdá ani za „miliardy dolarů“.

Direktivy komunistického vedení obvykle schvaluje severokorejský parlament, Nejvyšší lidové shromáždění, jež se má sejít v pondělí.

Pozorovatelé se domnívají, že Pchjongjang přiživuje obavy ohledně svých jaderných ambicí, aby urychlil rozhovory o svém jaderném odzbrojování výměnou za potravinovou pomoc.

KLDR v posledních týdnech stále vyostřuje válečnou rétoriku vůči Jižní Koreji a Spojeným státům. V sobotu KLDR prohlásila, že vstoupila do válečného stavu s Jižní Koreou. V něm však jsou obě země vůči sobě de facto od korejské války z počátku 50. let minulého století.

Vydáno pod