Aprílové počasí trápí celou Evropu

Bratislava/Budapešť - V důsledku vydatných srážek a tajícího sněhu vyvstala na Slovensku a v Maďarsku hrozba povodní. Hladiny řek a potoků na Slovensku už ale klesají. Některé oblasti však stále ohrožují záplavy, nejvážnější situace zůstává na jihu země v okolí Nových Zámků a Levic. Velká voda trápí také Španělsko, kde hlásí tři oběti. V Polsku zústalo kvůli hustému sněžení bez proudu přes 100 000 lidí.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity hlásí řeky Nitra a Ipeľ. Druhý stupeň mají Suchá, Štiavnica, Žitava a Hron v obci Brehy, upřesnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Meteorologové a vodohospodáři varovali před povodněmi už v sobotu, ohroženy byly hlavně jih a střed Slovenska, stejně jako některé části sousedního Maďarska. Okres Levice vyhlásil v neděli mimořádnou situaci. Na řadě míst se stavěly podél potoků protipovodňové hráze z pytlů s pískem. V obci Brehy v Žarnovickém okrese se kvůli vodě sesunul svah.

Na všech horách na Slovensku navíc hrozily o prodlouženém velikonočním víkendu laviny a horská služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.

Záplavy ohrožují i Maďarsko, kde protipovodňová opatření stojí denně 34 milionů forintů (kolem tří milionů korun). Na některých místech hladiny klesají či kulminují, ale na přítocích řeky Tisy stále stoupají. Na Dunaji záplavy hlášeny nejsou.

Vysoký stupeň protipovodňové pohotovosti musely vyhlásit úřady v mnoha oblastech Portugalska a Španělska. Ve městě Ciudad Real jižně od Madridu přišli o život tři lidé, když prudký tok rozvodněné řeky strhl most a s ním i nákladní a osobní vůz. Na jiném místě na jihovýchodě země uvízlo 100 lidí v kempinkovém táboře, jehož jedinou přístupovou cestu zneprůchodnily přívaly vody.

Kvůli hustému sněžení bylo ve středním a severovýchodním Polsku více než 100 000 lidí bez elektřiny. Vedení bylo na mnoha místech přerušeno zlomenými stromy, které nevydržely tíhu sněhu. Na většině území Polska od neděle napadlo na 30 centimetrů sněhu, který je při teplotách kolem nuly těžký a mokrý.

Sníh dál trápí i Moskvu. Podle meteorologů tam sněhová pokrývka dosahuje 65 centimetrů, což je pro první duben rekordní hodnota.