Jaderné zbraně jsou zárukou míru, tvrdí KLDR

Pchjongjang/Washington - Severní Korea chce uvést do chodu uzavřené jaderné provozy včetně pracoviště v Jongbjonu, kde je reaktor a zařízení na obohacování uranu. Podle Kim Čong-una jsou jaderné zbraně zárukou míru a slouží jako odstrašující prostředek případného konfliktu. Pchjongchjang v posledních týdnech výhrůžky stupňuje. Spojené státy ale ujišťují, že žádné informace o mobilizaci severokorejských sil nemají. Do oblasti přesto vyslaly torpédoborec a radar.

V Jongbjonu je několik jaderných provozů včetně reaktoru a zařízení na obohacování uranu. Mluvčí severokorejské agentury pro atomovou energii agentuře KCNA řekl, že zařízení budou využívána jak k energetickým, tak vojenským účelům: „Produkce jaderné elektrárny bude využita k řešení akutního nedostatku elektřiny a k podpoře jaderných ozbrojených sil.“

KLDR v roce 2007 oznámila, že jaderný komplex v Jongbjonu uzavřela; v červenci 2008 zde zničila chladicí věž reaktoru. Tyto kroky byly součástí dohody přijaté na šestistranných rozhovorech o jaderném odzbrojení, na nichž Pchjongjang slíbil pozastavit své jaderné aktivity výměnou za hospodářskou pomoc a bezpečnostní záruky.

Dialog byl ale v prosinci 2008 přerušen a v roce 2010 se objevily informace, že se v Jongbjonu buduje lehkovodní reaktor a že tam Severokorejci nainstalovali centrifugy na obohacování uranu. Práce na dostavbě reaktoru byly znovu potvrzeny loni.

Kim Čong-un:

„Naše jaderná síla je spolehlivým prostředkem k odvrácení války a zajišťuje ochranu naší suverenity.“

Experti odhadují, že Pchjongchjang má dost materiálu k vytvoření až osmi atomových bomb. Odhady se ale liší. „Nelze jim odepřít to, že se snaží o změnu světové rovnováhy, ve které by byli přijati jako stát s jadernými zbraněmi,“ říká analytik Centra pro strategická studia Victor Čcha.

V únoru uskutečnila KLDR svou třetí jadernou zkoušku, podle odborníků jí ale ještě nějakou dobu potrvá, než bude schopna zmenšit nálož tak, aby ji mohla použít jako jadernou hlavici pro své rakety.

Zachovejte klid a jednejte umírněně, vyzývá Čína

Rozhodnutí KLDR opět zahájit provoz v Jongbjonu maří snahy Číny, která nedávno uvedla, že jejím cílem je obnovit mezinárodní jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova. Čína dnes vyjádřila nad krokem KLDR politování a vyzvala k umírněnosti. „Zaregistrovali jsme oznámení KLDR a vyjadřujeme politování,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej. „Vyzýváme všechny zainteresované strany, aby zachovaly klid a reagovaly umírněně,“ dodal.

Torpédoborec USS McCain
Zdroj: ISIFA/Petty Officer 3rd Class Todd Frantom/U.S. Navy via

Torpédoborec se do manévrů nezapojí

Válečné plavidlo USS McCain je vybaveno systémem používaným k obraně proti balistickým střelám. „Jde o obezřetný krok, který poskytuje širší možnosti protiraketové obrany v případě, že by se staly nezbytnými,“ uvedl tento zdroj. Torpédoborec má podle něj operovat ve vodách u jihozápadního pobřeží Korejského poloostrova. Neočekává se prý, že se zapojí do jakýchkoli manévrů.

Podle zdroje z amerického ministerstva obrany, který na webu citovala televize CNN, Washington blíž k severokorejskému pobřeží rozhodl kromě válečné lodi přesunout i plošinu s radarem, aby tak mohl sledovat vojenské kroky tamního uzavřeného komunistického režimu včetně případného vystřelení rakety.

Severní Korea o víkendu vyhlásila válečný stav Jižní Koreji, která ujistila, že hrozbu bere vážně a že je připravena k rozhodné vojenské reakci. Pchjongjang svůj postup zdůvodnil mimo jiné americkou vojenskou aktivitou: Washington minulý týden v rámci společných manévrů s Jižní Koreou vyslal nad jihokorejské území bombardéry B-2. V pondělí nad ránem se objevila zpráva, že Američané do cvičení poslali také obávané stíhačky F-22 Raptor.