Při požáru islámské školy v Barmě zemřelo 13 dětí

Rangún – Třináct dětí se udusilo při požáru islámské školy v bývalém hlavním městě Barmy Rangúnu. V budově tou dobou spalo přes sedmdesát sirotků. V posledních týdnech v Barmě přibývá násilností mezi muslimy a buddhisty. Přes čtyřicet lidí už zemřelo, dalších 12 000 muselo opustit své domovy. V některých oblastech úřady zavedly noční zákaz vycházení.

Jako první příčinu požáru uvedli místní hasiči zkrat či přehřátí transformátoru, ale později oficiální činitelé prohlásili, že případ stále šetří.

Místní muslimové, kteří v převážně buddhistické Barmě tvoří menšinu, jsou ale vůči tvrzení hasičů podezíraví. „Uhasili jsme požár, ale původní příčinu stále neznáme. Koluje tu kolem toho spousta zvěstí a panuje znepokojení,“ řekl zástupce hasičů Myin Aun. Zkraty elektrického vedení jsou podle hasičů nejčastější příčinou požárů v Rangúnu.

Podle kolemjdoucích k počtu obětí mohlo přispět i to, že dveře jejich ubytovny byly zamčené a nemohli vyskákat z oken, v nichž jsou železné mříže. Oblast kolem školy uzavřela ozbrojená pořádková policie.