Berezovského dopis Putinovi zůstane tajný

Moskva – Kreml nezveřejní dopis miliardáře Borose Berezovského adresovaný prezidentovi Vladimiru Putinovi. Dopis byl doručen, jeho obsah zveřejněn nebude. Berezovskij byl před dvěma týdny nalezen mrtev ve svém domě nedaleko Londýna, příčiny jeho smrti se stále vyšetřují.

O dopisu, v němž měl Berezovskij Putina žádat o povolení k návratu do Ruska, informoval Kreml bezprostředně po Berezovského smrti. Někdejší mocný muž ruské politiky, který se Putinovi znelíbil a v roce 2000 se musel uchýlit do britského exilu, údajně v dopise prosil prezidenta o odpuštění a stěžoval si, že ho v Británii tíží samota a stesk po domově.

„Ten dopis jsem neviděl, nečetl jsem ho,“ řekl mluvčí Putinovy kanceláře Sergej Ivanov. „Na sto procent ale vím, že existuje. Do Ruska ho před několika měsíci dopravil jistý ruský občan,“ konstatoval. Na dotaz, zda bude obsah dopisu zveřejněn, Ivanov poznamenal, že Kreml „osobní dopisy nezveřejňuje“.

Berezovskij stvořil mocného cara Putina a doplatil na to

Berezovskij zřejmě návrat do Ruska zvažoval, přestože mu ve vlasti hrozilo vězení. V nepřítomnosti byl odsouzen k celkem 19 letům za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a z dalších trestných činů. Bez Putinovy amnestie by ho v Rusku čekal kriminál.

„Putina přivedl k moci, dával mu peníze, pomáhal mu svými obřími mediálními zdroji,“ potvrzuje ruský opoziční politik a vicepremiér za Jelcinovy éry Boris Němcov. Jenže vystudovaný matematik se přepočítal. Putin se loutkou nestal a Berezovskij musel vzít nohy na ramena. Úkryt našel v Londýně, odkud nesměl vytáhnout paty, protože Kreml na něj vydal zatykač. „Měl kolem sebe hodně mocných nepřátel i lidí, co chtěli jeho moc, peníze a možná i život,“ domnívá se Berezovského přítelkyně Saša Nezorinaová.

Na to byl ale Berezovskij zvyklý. Přežil několik atentátů. Jenže bez pomoci Kremlu mu došly peníze. A tak se ocitl na samém dnu oligarchy – ke konci už nepatřil už ani mezi 1 000 nejbohatších lidí v Británii.

Boris Berezovskij
Zdroj: Jean-Michel Turpin/Gamma-Rapho/ISIFA/Getty Images

Prohraný soud proti bývalému příteli ho srazil na kolena

Zcela zničující byl pro něj jeho poslední souboj s majitelem fotbalového klubu Chelsea Romanem Abramovičem o šest miliard dolarů. Kdysi velcí přátelé svedli největší právní bitvu v dějinách Anglie. I když za advokáty zaplatil Berezovskij 150 milionů dolarů, prohrál. Dalších 56 milionů dolarů ho stály Abramovičovy soudní výlohy. „Někdy mám pocit, že samotný Putin napsal tenhle rozsudek,“ řekl novinářům po skončení soudu. K dluhům mu dopomohl i rozvod za 300 milionů dolarů. Exmilenka se s ním soudila o dalších osm.

Londýnský seznam podivných úmrtí nepřátel Kremlu se rozrostl o další jméno. „Přichází sem lidé, co prošli krachem v byznysu i politice. Pak se mohou objevit obtíže. Je tu překvapivý počet těch, co zabili nebo atentát přežili,“ připomíná autor knih Klam a Nová studená válka Edward Lucas.

Kreml si musí najít nového nepřítele

Teď ale přišel čas, aby Kreml našel nového neposlušného boháče. Potřebuje totiž ukázat nepřítele, co Rusům škodí ze zálohy. „Odchod Berezovského jako cara všech démonů je pro ruské politiky ztrátou. Teď budou muset najít někoho dalšího, koho budou moct dosadit na trůn Lucifera,“ říká bývalý poradce Kremlu Gleb Pavlovskij.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)