Zbraním v rukou teroristů a extremistů má zamezit nová dohoda

Bejrút - Letošní březen byl v Sýrii nejkrvavějším měsícem od začátku povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada. Minulý měsíc zemřelo podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) nejméně 6000 lidí, celkem už za více než dva roky konfliktu zahynulo 70 tisíc lidí. Do Sýrie přitom proudí i přes embargo zbraně, které živí stále krvavější konflikt. Valné shromáždění OSN teď přijalo vůbec první smlouvu, která má obchod se zbraněmi zpřísnit.

Zatímco mrtví přibývají, diplomacie vázne a svět se hádá, zda vyzbrojit rebely. Podobně nepřehledným tokům má zamezit Smlouva o obchodu se zbraněmi. Valné shromáždění OSN dnes drtivou většinou hlasů tuto smlouvu, zpřísňující mezinárodní obchod s konvenčními zbraněmi, schválilo. Schválený dokument je vůbec prvního svého druhu. 

Nová smlouva má regulovat trh, který měl loni hodnotu 70 miliard dolarů. To je dvakrát víc než před deseti lety. Zavádí pravidla obchodování mezi státy. Tento zásadní dokument se na půdě OSN rodí už přes 10 let. Týká se konvenčních zbraní od tanků až po pistole. Podle něj mají jednotlivé státy kontrolovat, kam vyváží zbraně, a zabránit tomu, aby se zbraně dostaly do rukou teroristů, pirátů, extremistů či různých bojůvek nebo aby je někdo nevyužil ke genocidě či jiným zločinům. 

Obchod se zbraněmi
Zdroj: ČT24

Na posledním jednání se přitom proti dohodě postavily autoritářské režimy z Íránu, Severní Koreje a Sýrie. Ty byly proti i dnes, pro bylo naopak 154 států. Mezi státy, které se zdržely, je vedle řady latinskoamerických zemí i Rusko. 

I když nemá valné shromáždění žádné páky ani pravomoci na to, aby donutilo státy se k dohodě formálně zavázat, je i tak smlouva označována za nejvýznamnější odzbrojovací krok mezinárodního společenství od roku 1996, kdy byla přijata dohoda, která zakazuje jaderné zkoušky.

Členské státy OSN se mohou postupně od června k dohodě závazně připojit, dokument bude platný, jakmile ho podepíše alespoň 50 států. To by podle odhadů mohlo trvat dva roky. V Sýrii mezitím dál zuří boje, ve kterých umírají lidé. 

Březen 2013 – nejkrvavější měsíc syrského konfliktu 

„V březnu zahynulo nejméně 6005 osob. Mezi nimi je 2080 civilistů, z toho 298 dětí mladších 16 let a 291 žen,“ řekl šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán. Celkem si přitom podle únorové bilance OSN syrský konflikt od vypuknutí povstání v březnu 2011 vyžádal přes 70 tisíc mrtvých. Neoficiální odhady jsou ale mnohem vyšší. 

„Odhadujeme, že ve skutečnosti je mrtvých 120 tisíc. Spoustu případů je těžké zdokumentovat. Do statistik je tak zatím oficiálně nezahrnujeme,“ říká Rahmán.

Události o konfliktu v Sýrii a obchodu se zbraněmi (zdroj: ČT24)