Rusko chce být znovu jedničkou v kosmu

Moskva - Rusko se chce do roku 2020 vrátit na první místo mezi kosmickými velmocemi. Stát kvůli tomu zaplatí rekordní částku - v přepočtu jeden a čtvrt bilionu korun. Po sérii neúspěchů za ni chce Moskva postavit kosmodrom a vyvinout nový typ vesmírné lodi. Krokem k tomuto cíli má být let Sojuzu z minulého týdne, jehož posádka se nemusela k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) přibližovat dva dny jako doposud, ale rekordně jen šest hodin.

Rusko v uplynulých dvou desetiletích v kosmu oslabilo a ustoupilo jiným zemím. Příkladem je i osud raketoplánu Buran, který měl konkurovat americkým strojům. Letěl přitom pouze jednou - v roce 1987 obletěl dvakrát Zemi. Po rozpadu Sovětského svazu se už nenašly peníze a projekt musel skončit.

V letech s posádkou dnes Rusové nemají konkurenci a pro prezidenta Vladimira Putina je dobývání kosmu jedna z priorit. Po dvaceti letech se má na oběžnou dráhu dostat ruská kosmonautka, už za čtyři roky má současnou kosmickou loď Sojuz vystřídat model nové generace, plánují se i lety na Měsíc. Moskva chce být v kosmu více viditelná.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Rusové už přes 50 let používají kosmodrom Bajkonur, ten je ale dnes na území Kazachstánu, což vede k nejednomu konfliktu. Proto by do roku 2020 měl být postaven zcela nový komplex na východě Ruska v Amurské oblasti. Rusové na něm budou doma a skončí spory s Kazachstánem. „Bude tam nový kosmodrom spolu s velkým městem, kde se budou vyrábět rakety, část kosmického průmyslu se přesune tam,“ přibližuje odborník na kosmonautiku Igor Marinin. Náklady na výstavbu kosmodromu by měly v přepočtu činit 150 miliard korun.