V centru Berlína zneškodnili stokilovou pumu z války

Berlín – Odborníci na výbušniny zneškodnili nedaleko hlavního nádraží v Berlíně ruskou bombu z druhé světové války. Kvůli zásahu muselo být přesměrováno asi 50 dálkových vlaků, včetně mezinárodního rychlíku do České republiky, a řada regionálních spojů byla zrušena úplně. Ulice v okolí nálezu byly uzavřeny a tamní obyvatelé evakuováni.

Bombu objevili v úterý večer na staveništi v ulici Heidestraße, asi 600 metrů od nádražní budovy. „Vždycky, než se začne stavět, děláme průzkum,“ řekl serveru deníku Welt mluvčí berlínské policie. Během noci bylo místo nálezu obehnáno policejním kordonem a zabezpečeno, aby se předešlo incidentům.

Expertům se podařilo mechanicky odstranit rozbušku bomby. Policie evakuovala osm set lidí z více než 30 domů v okolí a uzavřela prostor v okruhu 400 metrů od místa nálezu.

Zrušeno nebo odkloněno bylo asi 50 regionálních a dálkových spojů, odpadl i dopolední mezinárodní rychlík do České republiky. Několik hodin byl preventivně uzavřen podzemní tunel, kterým vlaky na nádraží přijíždějí ze severu od Hamburku. Ty byly odkláněny na jiná nádraží a nabíraly zpoždění.

Dočasně byl přerušen také lodní provoz na nedaleké Sprévě i lety na berlínské letiště Tegel. Linky městské dráhy, které na hlavním nádraží rovněž zastavují, naopak nijak dotčeny nebyly.

Berlínským hlavním nádražím denně projde 700 000 lidí, vyjíždí z něj 1 100 vlaků dálkové i regionální dopravy.

Přízraky z války trápí Němce roky a hned tak se jich nezbaví

Na území Německa jsou pohřbeny tisíce nevybuchlých bomb z dob druhé světové války. V roce 2010 exploze jedné z nich zranila tři lidi. Odstranění veškeré munice by mohlo trvat ještě desetiletí.

Loni v srpnu byla nalezena funkční 250kilová bomba v Mnichově. Úřady kvůli ní musely evakuovat 2 500 lidí. Zneškodnění bomby trvalo 35 hodin. Lidé v okolí jednoho kilometru nesměli vycházet ven, musela být odstraněna všechna auta, byl přerušen provoz metra. Řízená detonace se přesto neobešla beze škod, tlaková vlna vybila okna v okolí.

Němci nevybuchlou munici nacházejí téměř každý týden. Jen západní spojenci na Německo shodili víc než půldruhého milionu tun bomb; v samotném Berlíně jich dodnes mohou číhat až tři tisíce. Ta nejnověji objevená by dokázala zabíjet na 300 metrů.