Španělská princezna musí k soudu kvůli korupci

Madrid - Španělská princezna Cristina je předvolána k soudu kvůli obvinění z korupce, kterému čelí její manžel. Podle obžaloby měl totiž zneužít miliony eur z veřejných peněz. Je to vůbec poprvé, co se člen královské rodiny objeví kvůli takovému obvinění u soudu. Princezna Cristina je mladší dcerou španělského krále Juana Carlose.

Královský dvůr vyjádřil nad tímto krokem překvapení, protože soudce před měsícem naopak princeznu do kauzy zatahovat nechtěl. Dvůr ale zároveň vyslovil „naprostý respekt k soudním rozhodnutím“.

Manžel takzvané infantky Cristiny Inaky Urdangarin veškerá obvinění popírá. Podle obžaloby měl ale zneužívat veřejné finance na organizování sportovních akcí. Společně se svým obchodním partnerem Diegem Torresem údajně odčerpal z Institutu Noos peníze, které věnovaly regionální vlády. Část financí pak měla skončit ve společnostech ovládaných vévodou a na soukromých zahraničních účtech. K machinacím údajně docházelo v letech 2004 až 2006, kdy vévoda nakonec odstoupil z vedení neziskového institutu.

Princezna Cristina by měla kvůli tomu vypovídat před soudem na Baleárských ostrovech na konci dubna. Především protikorupční aktivisté naléhali na soudce, aby formálně označil princeznu Cristinu za podezřelou. Podle nich byla totiž do celé akce zapojená. Samotný vévoda ovšem již dříve uvedl, že královský dvůr neměl s jeho aktivitami nic společného.

Urdangarin je někdejší olympijský reprezentant v házené. Kvůli aféře, o které podle listu El País princezna Cristina dobře věděla, se vévoda neúčastní žádných oficiálních akcí. Soudce podle tisku vycházel z desítek e-mailů, které Urdangarin posílal manželce. Podrobně jí vysvětloval své podnikání a nechával si od ženy radit. Soudce José Castro v soudním příkazu napsal, že princezna byla členkou správní rady dvou manželových firem a existují prý důkazy, že věděla o tom, že využíval jejího jména a statusu v aktivitách, jež se oběma vyplatily. Podle Castra by to mohlo vést k jejímu obvinění ze spolupachatelství.

Urdangarin se veřejně omluvil a vyjádřil rozpaky nad tím, jak jeho právní problémy poškodily pověst královské rodiny. Bývalý profesionální házenkář v současné době žije ve Washingtonu se svou ženou a čtyřmi dětmi. 

Španělská královská rodina dostává ročně 8,4 milionu eur na pokrytí osobních nákladů, personální a oficiální akce.