Jackie Robinson změnil svět i baseball - a dojal Obamovy

Washington – Číslo „42“ je titul amerického filmu o baseballové legendě, která na dresu nosila stejné číslo. Byl to Jackie Robinson, první černošský profesionální hráč baseballu, který dokázal zbořit mýtus, že baseball je sport jen pro bělochy. A tak trochu tím předělal vlastně celý svět. Teď se tenhle film, který má premiéru v polovině dubna, dostal i do Bílého domu. Obamovi mají totiž s hlavním hrdinou hollywoodského filmu něco společného.

Robinson se stal jednou z největších sportovních legend přelomu 40. a 50. let. Dnes na hráčích tmavé pleti americký sport, hlavně basketbal a americký fotbal, stojí. Cestičku ale těmto sportovcům mimo jiné vyšlapal právě Jackie Robinson. 

Hrdina je slovo, které ve sportu často slýcháme, ovšem hrdinství se vždy nedosahuje jenom na sportovním poli. Film 42 vypráví příběh dvou mužů – skvělého Jackieho Robinsona a legendárního šéfa Brooklyn Dodgers Branche Rickeyho – jejichž odvaha postavit se předsudkům navždy změnila svět, když navždy změnili baseball.

Zdroj: 42movie.warnerbros.com

Robinsona angažoval do baseballové ligy Branche Rickey navzdory pravidlu, které platilo v Americe od konce 19. století a které nedovolovalo hrát hráčům černé pleti. Ti měli totiž svou vlastní soutěž. Právě tady si Rickey Robinsona vyhlédl a nakonec ho prosadil do týmu, prolomil tak dosavadní tabu. Oba přitom museli čelit zažitým předsudkům jak ze strany fanoušků baseballu, tak i samotných hráčů.

Proti Robinsonovi se postavili nejenom soupeři, ale i jeho vlastní spoluhráči, kteří s ním odmítali hrát. Jenže vedení klubu se Robinsona zastalo. Jeden z manažerů Leo Durocher tehdy nastoupil na hřiště a pronesl větu: „Je mi jedno, jestli je ten kluk žlutý nebo černý, nebo jestli má pruhy jako zatracená zebra. Jsem manažer tohohle týmu a já říkám, že hraje.“  

Podobně jako Jackie Robinson se do historie zapsali i Obamovi – jsou vůbec první černošský americký prezidentský pár. I proto chtěli oba ještě před premiérou vidět film o baseballové legendě, která uspěla v bílém světě. A první dáma byla z filmu nadšená. Dokonce si pozvala jednoho z aktérů – Harrisona Forda, který si zahrál Branche Rickeyho. Michelle Obamová prohlásila, že ji i jejího muže dokázal film dojmout. „Všichni v této zemi by ho měli zhlédnout,“ dodala.

Film 42 přitom není prvním snímkem o Robinsonovi, v 50. letech vznikl Příběh Jackieho Robinsona, kde si slavný hráč zahrál sám sebe.

Události o filmu o Jackiem Robinsonovi (zdroj: ČT24)