V Grozném hoří mrakodrap - kousek od Depardieua

Groznyj (Rusko) - Požár čtyřicetipatrové výškové budovy vypukl večer v centru čečenské metropole Groznyj. Mrakodrap byl před dokončením, a proto byl ještě neobydlený. Záchranáři evakuovali desítky lidí, nikdo nebyl zraněn. V zasaženém komplexu má byt i francouzský herec Gérard Depardieu.

Požár vypukl při stavebních pracích, když se vzňala tepelná izolace fasády, po níž se oheň rychle rozšířil. Policie zahájila trestní stíhání pro porušení protipožárních předpisů. Do boje s plameny bylo nasazeno 285 lidí a sedm desítek vozidel a zařízení protipožární techniky.

S dalšími výškovými budovami tvoří zasažený mrakodrap nové moderní centrum hlavního města jihoruského Čečenska. Komplex výškových budov se rozkládá na ploše 4,5 hektaru. Jsou v něm tři mrakodrapy - jeden se 45 patry a dva třicetipatrové. Kromě toho se v areálu nacházejí dva osmnáctipatrové domy, výškový hotel a obchodní centrum s heliportem a podzemními garážemi. Podle agentury AP má mít v tomto komplexu byt i francouzský herec Gérard Depardieu, který loni dostal ruské občanství. Byt mu prý daroval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.