Zeman neporušil tradici a vyrazil na Slovensko

Bratislava - První a poslední cesty českých prezidentů mířily vždy na Slovensko. Výjimkou není ani nově zvolený Miloš Zeman. V Bratislavě se dočkal vřelého přijetí, na rozdíl od Václava Havla, který na Slovensku v roce 1991 ještě jako federální prezident při oslavách státního svátku čelil vajíčkové sprše. Zeman si ale se zdejšími politiky notuje v názorech na Evropskou unii a usiluje také o obchodní spolupráci obou zemí.

O svých případných prvních zahraničních krocích měl Zeman jasno ještě před vítězstvím ve volbě, hned po něm je potvrdil - Slovensko je tradičně první zemí, do níž čeští prezidenti po svém zvolení míří.

Půl hodiny před polednem zahájil Zeman návštěvu setkáním se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem. Slovenský prezidentský pár jej i s manželkou uvítal v Prezidentském paláci v Bratislavě. Na úvod přehlídky čestné stráže se Zeman nevyhnul drobnému zaváhání, když se omylem po červeném koberci vydal opačným směrem. Po upozornění od slovenského hostitele Ivana Gašparoviče oba státníci přehlídku dokončili.

Ivan Gašparovič musel Miloše Zemana nasměrovat
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Slovenští organizátoři navíc neponechali nic náhodě. Miloši Zemanovi na uvítanou připravili popelníky, na vládě rovnou dva. Zapálit si směl i v prezidentském paláci.

Odpoledne proběhl oběd s premiérem Robertem Ficem. „Jsme osobní přátelé. Rozhovor se nesl ve zcela neformální atmosféře,“ řekl slovenský ministerský předseda. Zeman také položil věnec k památníku osvobození Bratislavy, protože právě dnes uplynulo 68 let od chvíle, kdy Rudá armáda vytlačila ze slovenské metropole síly třetí říše.

Co měli Fico se Zemanem k obědu?
Zdroj: ČT24

V pátek Zeman položením věnce uctí památku spoluzakladatele první Československé republiky Milana Rastislava Štefánika, sejde se s primátorem Bratislavy Milanem Ftáčnikem a návštěvu zakončí obědem s předsedou parlamentu Pavolem Paškou.

Zemana na první zahraniční cestě doprovází i jeho žena Ivana. Spolu s ním se zúčastní většiny programu, dnes navíc se Silvií Gašparovičovou navštívila výstavu Umělecké poklady secese. Miloš Zeman hned po svém zvolení avizoval, že chce otevírat českým podnikatelům dveře do zahraničí, začal s tím právě na Slovensku.

Zeman vzal hned na úvodní zahraniční cestu podnikatele, rád by totiž propojil velké firmy. Už během prvních hodin návštěvy dohodl možnou účast českých podniků při dostavbě jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. 

Zeman a jeho vzpomínky na Slovensko

  • Právě on nevybíravě urazil slovenské pivo, ale také uzavřel spor o majetkové vyrovnání mezi Českem a Slovenskem. Žádný jeho výrok asi nezapustil na Slovensku hlubší kořeny než ten z přelomu tisíciletí. Tehdy ještě jako premiér prohlásil, že slovenské pivo se hodí leda tak na čištění zubních protéz. Mluvil konkrétně o pivu z Popradu, věta se ale ujala i jinde.
  • „Touto cestou bych chtěl poprosit pana Zemana, aby se na Slovensko přišel podívat, velmi rádi ho přivítáme. A myslím si, že změní názor,“ zval podle Českého rozhlasu (ČRo) Miloše Zemana ještě coby prezidentského kandidáta na návštěvu sládek pivovaru ve Vyhních na středním Slovensku Ján Šimonovič. Nicméně exkurze v pivovaru na programu prezidentské návštěvy teď není.

V pohledu na evropská témata si je Miloš Zeman se slovenskými politiky blíže než jeho předchůdce. Podle slovenského listu Hospodárske noviny nový český prezident Miloš Zeman udělal tečku za svým euroskeptickým předchůdcem Václavem Klausem, když ve středu vyvěsil vlajku Evropské unie nad Pražským hradem. „Připočteme k tomu i ratifikaci dodatku Lisabonské smlouvy o záchranném fondu eurozóny, který Klaus jako představitel poslední evropské země (která tak ještě neučinila) odmítl podepsat, a obraz návratu Česka do Evropy je kompletní,“ poznamenal deník.

Zatímco Miloš Zeman ve středu vyvěsil evropskou zástavu, Gašparovič to paradoxně nedělá. Ovšem důvodem není odpor k evropské instituci, nýbrž technický problém - před palácem je lichý počet stožárů.

"Česko-slovenské vztahy jsou až nebývale idylické. Miloš Zeman přijede mezi stejně politicky naladěné přátele, Slovensko je navíc velmi proevropské, a tak tam Zeman, na rozdíl od svého předchůdce, najde spřízněné duše i v otázkách evropské integrace," myslí si zpravodaj ČT v Bratislavě David Miřejovský.