Homosexuální sňatky ve Francii nejspíš dostanou zelenou

Paříž - Francouzští senátoři se začali zabývat zákonem, který umožnuje sňatky homosexuálů a adopce dětí páry stejného pohlaví. V předvolební kampani jej prosazoval prezident François Hollande, v únoru normu levicová vláda prosadila ve sněmovně. Levice má nyní potřebnou většinu i v Senátu. Francie by se tak stala dvanáctou zemí, kde může být pár stejného pohlaví spojen v manželství.

Týdny debat předcházely přijetí zákona v dolní komoře parlamentu. Nakonec pro něj zvedlo ruku o sto poslanců víc než proti němu. „Už se nebudeme na lidi dívat podle jejich sexuální orientace, budeme dělat zase o jeden rozdíl méně. Je to opravdu skvělý den pro rovnoprávnost,“ uvedl předseda klubu socialistů Bruno Le Roux. Francie se tak nejspíš brzy přidá k jedenácti zemím, které sňatky párů stejného pohlaví povolily.

Příslušné zákony již přijaly Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Jihoafrická republika, Norsko, Švédsko, Island, Portugalsko, Argentina a také Británie, kde ale zákon začne platit až od roku 2014. Homosexuální sňatky jsou povolené i v některých částech Spojených států a Mexika.

Sňatek ANO, adopce NE…

Zatím je ve Francii, stejně jako například v Česku, uzákoněno registrované partnerství. Manželství by ale páry zrovnoprávnilo v širokém spektru rodinného práva a sociálních výhod. Ohledně adopcí dětí dvojicemi stejného pohlaví je ale francouzská společnost rozdělená. Proti návrhu, který patřil k předvolebním slibům socialistického prezidenta Françoise Hollanda, se ostře staví pravicová opozice a katolická církev. „Vydržíme až do konce. Říkáme senátorům, že přišel jejich čas. Jsou to schopní zákonodárci a určitě vidí, že tento návrh má hodně chyb a pro společnost nezvladatelných komplikací,“ říká Tugdual Derville z katolické organizace.

V ulicích francouzských měst se odpůrcům nové právní normy několikrát podařilo shromáždit statisíce demonstrantů a divoké vášně musela krotit policie.

Do ulic vyšli i zastánci zákona. Podle posledního průzkumu totiž 53 procent Francouzů sňatky gayů a lesbiček podporuje, 56 procent jim ale odmítá právo na adopci. „Když budou dítě vychovávat dva muži nebo dvě ženy, určitě ho budou milovat a určitě ho dobře vychovají, ale pro jeho vývoj mu bude něco základního chybět,“ myslí si studentka Victoire Ponroyová.

Pokud zákon projde, půjde o nejdůležitější zásah do sociální oblasti od roku 1981, kdy Francie zrušila trest smrti.