Koreje dál zbrojí, přesto v jejich vodách proklouzl „sériový uprchlík“

Soul – Zatímco zbrojení na korejském poloostrově nabírá na intenzitě a Jižní Korea a USA v místních vodách nasadili i nebývalé množství námořních sil, podařil se osmadvacetiletému lovci krabů Ri, žijícímu na jihokorejském ostrově Jongpjong nedaleko hranice s KLDR, neuvěřitelný kousek. Už počtvrté unikl s kradenou rybářskou lodí vojenským hlídkám a proklouzl z Jižní Koreje zpět do KLDR.

„Sériový“ severokorejský uprchlík se zmocnil devítitunové rybářské lodi a proklouzl mezi radary jihokorejských vojáků. „Rybářskému člunu se podařilo dostat do slepé skvrny našeho radaru,“ připustily jihokorejské armádní zdroje, že námořnictvo zachytilo plavidlo příliš pozdě, než aby ho mohlo zadržet.

V jižní části Korejského poloostrova žije přes 20 000 severokorejských uprchlíků. Někteří se vrátili do KLDR, kde byli oslavováni jako hrdinové a odsuzovali Jižní Koreu. Pchjongjang navrátilce využívá k propagaci svého sociálního systému, zatímco mezinárodní organizace upozorňují, že mnozí z 24 milionů obyvatel KLDR trpí nedostatkem potravin.

KLDR prý přesunula k východnímu pobřeží raketu středního doletu 

Severní Korea přemístila ke svému východnímu pobřeží raketu středního doletu, která by mohla zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko či americký ostrov Guam. Informoval o tom dnes jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin, podle něhož ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se Pchjongjang chystal na válečný konflikt.

Japonská média spekulovala, že KLDR přesunula k východnímu pobřeží střelu KN-08 dlouhého doletu. Ta by v případě podařeného odpalu mohla zasáhnout i pevninské Spojené státy. Jihokorejský šéf obrany Kim Kwan-čin nicméně tyto spekulace popřel. Uvedl, že raketa má „značný dolet“, nikoli však takový, aby byla schopna zasáhnout americkou pevninu. Podle Kimova popisu by se mohlo spíše jednat o mobilní severokorejskou raketu Musudan o doletu 3 000 kilometrů.

Jihokorejský ministr obrany řekl, že důvod přesunu rakety nezná, „mohla by jím ale být příprava raketové zkoušky či vojenské cvičení“. Pokud by se Pchjongjang připravoval na válečný konflikt, byly by podle Kima na severokorejském území patrné další známky pohybu, včetně mobilizace zásobovacích a dalších týlových jednotek. Takové přípravy ale jihokorejská armáda nezaregistrovala. Přesto zůstává v pohotovosti a obranu v Tichomoří posílili také Američané. Během několika týdnů začne ostrov Guam, kde mají základnu, chránit protiraketový štít. Původně měl začít fungovat až v roce 2015.

„Severokorejské hrozby z poslední doby jsou pouhými rétorickými výhrůžkami. Domnívám se, že pravděpodobnost válečného konfliktu je malá,“ prohlásil Kim. Připomněl však, že je zde pořád možnost menšího, místního útoku proti Jižní Koreji.

KLDR dál odmítá přístup do průmyslové zóny, hrozí jejím zavřením

Severní Korea druhým dnem brání jihokorejským zaměstnancům ve vstupu do společné průmyslové zóny v Kesongu, pouze povolila odcestovat Jihokorejcům, kteří ještě jsou v průmyslovém parku. KLDR také pohrozila úplným uzavřením komplexu a stažením všech 53 000 dělníků. „Pokud nás budou jihokorejské loutky a konzervativní média dál očerňovat, nařídíme všem našim dělníkům opustit Kesong,“ prohlásila severokorejská vládní agentura pověřená propagandou.

Průmyslový park Kesong je barometrem mezikorejských vztahů

  • Komplex, nacházející se na území KLDR, je jedním z posledních pozůstatků sbližování obou Korejí. Vývoj kolem Kesongu je vnímán jako ukazatel aktuálních vztahů mezi Pchjongjangem a Soulem.
  • Cílem vytvoření zóny bylo podle Jižní Koreje zřídit průmyslový park, kde by jihokorejské firmy mohly vyrábět své produkty s využitím severokorejské pracovní síly. Podle Soulu to má pomoci nastartovat reformu severokorejské ekonomiky a snížit napětí mezi oběma Korejemi.
  • V celém komplexu Kesong se v roce 2012 vyrobilo zboží v hodnotě 470 milionů dolarů. Veškeré zboží, které se v komplexu vyrábí, se vyváží a následně prodává v Jižní Koreji.
  • Severní Korea naposledy zablokovala přístup do Kesongu v roce 2009 v souvislosti s americko-jihokorejským vojenským cvičením a zpřísněnými obchodními sankcemi. Zóna tehdy zůstala uzavřena několik dní.
  • Naopak v roce 2010 průmyslový komplex uzavřen nebyl, navzdory ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong severokorejským dělostřelectvem.

Podle mluvčího agentury jde o reakci na středeční pohrůžku Soulu, že v krajním případě použije na ochranu svých pracovníků v Kesongu vojenské prostředky. „Úplné uzavření komplexu by se mohlo stát skutečností,“ prohlásil mluvčí.

„Naléháme na Severní Koreu, aby přístup do průmyslové zóny Kesang znovu otevřela, a doporučujeme vládě, aby byznys znovu stabilizovala tak, jak to stanovuje dohoda mezi oběma státy,“ uvedl předseda asociace podnikatelů v Kesongu Han Jae-geun.

Jihokorejské ministerstvo pro znovusjednocení uvedlo, že dnes bylo v zóně ještě 812 jihokorejských pracovníků. Některé podniky v Kesongu prý severokorejské úřady vyzvaly, aby do 10. dubna předložily seznam zaměstnanců před jejich návratem do Jižní Koreje.

Jižní Korea už Pchjong-jang vyzvala, aby přechod znovu otevřel. Na stále agresivnější rétoriku reagovalo například i Japonsko. Připomnělo, že je v zájmu Severní Koreje neizolovat se od zbytku světa.

„Většina pozorovatelů říká, že se zatím není čeho bát, Severní Korea zatím nemá potřebné technologie, aby mohla použít jadernou hlavici a umístit ji na raketu dlouhého dostřelu, přesto jsou Jižní Korea a její spojenci v pohotovosti a na možný severokorejský útok se připravují,“ myslí si zpravodajka Kateřina Procházková.

KLDR prý může opět zprovoznit reaktor v Jongbjonu během půl roku

KLDR je schopná znovu zprovoznit zakonzervovaný reaktor na výrobu vysoce obohaceného plutonia v Jongbjonu během půl roku. Na výrobu dalších jaderných bomb pak prý potřebuje roky. „Pokud reaktor restartují, což jim, počítám, zabere nejmíň půl roku, budou schopni vyrobit zhruba během roku šest kilogramů plutonia,“ řekl jaderný expert Siegfried Hecker ze Stanfordské univerzity.

„Tyto výhrůžky bereme i nadále vážně. Doufám, že sever postupně skončí s touto nebezpečnou rétorikou. Je tu cesta, kterou se má Severní Korea vydat k míru a spolupráci se svými sousedy. Pro její lidi by to mělo řadu benefitů. Musejí být ale zodpovědným členem světové komunity,“ řekl americký mnistr obrany Chuck Hagel.

Záměr znovu spustit pětimegawattový výzkumný reaktor oznámil Pchjongjang v úterý, naposledy pak severokorejská armáda oznámila, že má povolení i k případnému jadernému útoku na USA.

Jaderný komplex v Jongbjonu

Město Jongbjon se nachází asi 100 km severně od Pchjongjangu. V přísně střeženém komplexu otevřeném v roce 1964 je soustředěno několik jaderných provozů. Je zde možné spustit pětimegawattový výzkumný reaktor a zařízení na přeměnu plutonia.

Rusko: Kroky KLDR maří šance na obnovu šestistranného dialogu

Rusko dnes prohlásilo, že porušování rezolucí OSN ze strany Severní Koreje a rozhodnutí KLDR pokračovat ve svém jaderném programu radikálně snižují šance na obnovu šestistranných rozhovorů o  denuklearizaci Korejského poloostrova. „Snahy Pchjongjangu porušovat rozhodnutí RB OSN jsou naprosto nepřijatelné,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Politolog: KLDR se dostala do kouta a teď nemůže ustoupit

„Severní Korea se těmi výhružkami dostala do kouta a teď neví, jak z toho zpátky. Využila všechny možné hrozby a udržet si tvář před Jižní Koreou teď bude problém,“ vidí největší ohrožení stability v regionu politický geograf Martin Riegl. Hrozba Americe není podle něj příliš velká, nebezpečí vidí spíš pro Japonsko. Riegl také připomněl, že představa Japonska jako vysloveně pacifistické země je spíše mýtus a že země má velice silnou armádu i velký vliv na vztahy v regionu.

VÝVOJ SEVEROKOREJSKÉHO JADERNÉHO PROGRAMU V POSLEDNÍCH DESETI LETECH: