Argentina drží smutek za oběti povodní

La Plata - Nejméně 56 lidí připravily o život rozsáhlé záplavy, které zasáhly argentinskou metropoli Buenos Aires a město La Plata. Argentinská vláda ve středu vyhlásila třídenní státní smutek k uctění památky mrtvých. Papež František dnes svým krajanům vzkázal, že se modlí za oběti a jejich rodiny, a vyzval k pomoci zaplaveným oblastem.

Nejhůře postižené je La Plata - ve městě, které se nachází asi 60 kilometrů jižně od Buenos Aires, bylo zatím podle agentury AFP zaznamenáno 48 mrtvých. Historicky nejsilnější přívalové deště se přehnaly ulicemi a zaplavovaly automobily, zatímco se lidé snažili dostat do bezpečí na střechy domů. „Těla se začínají objevovat, jak voda klesá,“ řekl guvernér Daniel Scioli, podle něhož může počet obětí vzrůst. O střechu nad hlavou přišlo ve městě kvůli velké vodě více než 2 500 lidí, které záchranáři evakuovali do 20 nouzových ubytovacích center.

„Město není připravené na tak obrovské lijáky. Lidé strávili noc na střechách a promokli - rodiny s malými dětmi, lidé na vozíčkách měli vodu až do pasu. Je to neuvěřitelná katastrofa,“ popsal jeden z obyvatel La Platy.

Podle guvernéra regionu Daniela Scioliho mají lidé nejhorší část živelní pohromy za sebou a nastává čas na odstraňování následků škod. „Měli jsme 120 000 lidí bez elektřiny, nyní jich zůstává 13 000. Znovu zavádíme přísun pitné vody,“ řekl guvernér.

Univerzitní centrum La Plata, kde žije téměř milion obyvatel, navštívila ve středu prezidentka Cristina Kirchnerová, která si rozsah škod prohlédla z vrtulníku. Kirchnerová strávila v La Platě většinu dětství a její matka tu stále žije v dvoupodlažním domku, kde budoucí prezidentka vyrůstala. „Maminka nemá elektřinu ani plyn, ale nechce z domu odejít, protože voda je blízko u dveří a ona se bojí, že by mohlo začít znovu pršet,“ řekla Kirchnerová novinářům.

Papež František, který před svým březnovým zvolením žil v Buenos Aires jako kardinál Jorge Mario Bergoglio, poslal dnes svému nástupci v arcibiskupském úřadě Mariovi Polimu telegram, v němž nabádá k pomoci obyvatelům postižených lokalit. „Vyzývám občanské a církevní instituce, stejně jako lidi dobré vůle, aby v duchu charity a křesťanské solidarity poskytli nutnou pomoc těm, kteří přišli o své domovy či osobní věci,“ napsal papež.  

Během dvou hodin v noci na středu v La Platě napršelo 40 centimetrů vody. Buenos Aires zaznamenalo 15 centimetrů srážek, což je dubnový rekord. Záplavová vlna dosahovala na některých místech až dvou metrů a ulice v La Platě změnila v rozbouřenou řeku. „Tohle se tady ještě nikdy nestalo,“ řekl argentinský ministr bezpečnosti Sergio Berni.

Argentina drží smutek za oběti povodní (zdroj: ČT24)