Muž, který nechal uhořet svých 6 dětí, byl odsouzen na doživotí

Londýn - Britský soud uložil doživotní vězení otci, který nechal zahynout svých šest dětí v úmyslně založeném požáru. Michael Philpott (56), kterému soudkyně Kathryn Thirlwallová přisoudila hlavní díl odpovědnosti za smrt dětí, za mřížemi stráví nejméně 15 let. Philpottova manželka Mairead a rodinný přítel Paul Mosley byli shodně odsouzeni k 17 letům vězení.

Manželé a jejich přítel podle úterního výroku poroty úmyslně zapálili rodinný dům v anglickém Derby. Měli v úmyslu svalit vinu za požár na bývalou Philpottovu milenku, která se odstěhovala z jejich svérázné společné domácnosti a s níž se Michael soudil o čtyři společné potomky.

Trojice umístila děti ve věku od pěti do 13 let do jedné ložnice, odkud by je podle původní představy šlo zachránit oknem. Plán ale nevyšel, neboť po zapálení benzinu u vchodových dveří vypukl větší požár, než pachatelé čekali. Otec se pak už nedokázal do ložnice dostat.

Pět dětí zemřelo na místě, šesté o tři dny později v nemocnici. Manželé a jejich spolupachatel se tak podle poroty provinili zabitím. Hlavním strůjcem zločinu byl podle obžaloby Philpott, jehož policisté označili za „hloupého a hanebného ďábla“. Z tragédie se snažil získat co nejvíce peněz, věnovaných z veřejných fondů na pohřeb. Dokonce se domáhal uspořádání dražby stovek plyšáků, ležících na rakvích jeho dětí. Podle jednoho z vyšetřovatelů šlo o „nejsmutnější a nejtragičtější případ“, s jakým se vyšetřovatel během třicetileté služby setkal.

Philpott, který měl s pěti různými ženami celkem 17 dětí, na tiskové konferenci bezprostředně po neštěstí ronil slzy, ale už tehdy vzbudil podezření policistů. Podle nich se choval poněkud žoviálně a spíše jako „vzrušené dítě“ než jako rodič zdrcený žalem, napsal list The Guardian. Policisté umístili po požáru pár do hotelového pokoje, kde mohli odposlouchávat, jak spolu s Mosleym koordinují výpovědi. Zaregistrovali dokonce i sex manželky Mairead s rodinným přítelem.