Pět milionů dolarů za Konyho

Washington - Americké ministerstvo zahraničí vypsalo odměnu až 5 milionů dolarů za informace, které pomůžou dopadnout Josepha Konyho, ugandského vůdce povstalců. Stíhá ho mezinárodní soud pro válečné zločiny. Kony dvě desítky let velí Armádě božího odporu. Afričtí vojáci pátrání po něm zrušili.

Spojené státy ve středu nabídly odměnu až pět milionů dolarů (zhruba 100 milionů korun) za dopadení ugandského povstaleckého vůdce Josepha Konyho a několika velitelů jeho Armády božího odporu (LRA). Stephen J. Rapp, Americký zmocněnec pro otázky válečných zločinů, říká: „Rozhodli jsme se jednat, abychom dosáhli spravedlnosti pro nevinné muže, ženy a děti, kteří byli oběťmi masových vražd, znásilňování, amputací, zotročování a jiných zvěrstev.“

Konyho stíhá Mezinárodní trestní tribunál (ICC) za válečné zločiny. Podle všeho se údajně teď zdržuje i s několika stovkami svých stoupenců v odlehlé a těžko dostupné oblasti na hranici Jižního Súdánu, Konga a Středoafrické republiky. 

Kony založil LRA v roce 1987 na severu Ugandy s cílem svrhnout vládu. Po dobu následujících 25 let jsou ale oběťmi vraždění, mučení a únosů jeho stoupenců především civilisté. Konyho armáda mimo jiné ve středoafrických zemích používá chlapce jako dětské vojáky a dívky jako sexuální otrokyně. Předpokládá se, že LRA má několik tisíc ozbrojenců. 

Na zločiny Konyho a LRA loni upozornilo video Kony 2012, které se stalo nejúspěšnější kampaní na sociálních sítích v historii.