Kvůli šílenému chování Kaddáfího dcery musela celá rodina z Alžírska

Maskat - Rodina svrženého a zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího musela opustit svůj azyl v Alžírsku. Důvodem bylo nezvladatelné chování Kaddáfího dcery Ajši. V prezidentské rezidenci, ve které rodina bydlela, opakovaně napadala stráže, ničila vybavení, zapalovala oheň a nakonec spálila i portrét alžírského prezidenta.

Kvůli Ajšině šílenému chování musela celá rodina odjet do Ománu. Na jejich přesunu se dohodly vlády Ománu, Alžírska a Libye. Na vdovu po Kaddáfím Safíju a její dvě děti Ajšu a Hannibala je vydán mezinárodní zatykač. Panuje ale přesvědčení, že Libye je nebude stíhat, pokud budou dodržovat podmínky zahraničního azylu. Rodina se musí zdržet jakékoliv politické aktivity.

Rodina teď bydlí v přepychovém domě pod ochranou ománského sultána, který pokrývá náklady na jejich živobytí.

Ajša vystudovala západní školy, díky svým blond vlasům a kráse byla jediná biologická dcera Muammara Kaddáfího přezdívána„Claudií Schifferovou severní Afriky“. Bývala velvyslankyní dobré vůle OSN. Během bombardování Libye zemřel její manžel a dvě děti. Po svržení svého otce prchla společně s dalšími členy rodiny do Alžírska, které jim poskytlo politický azyl a ubytování v prezidentské rezidenci na jihu země. V Alžírsku Ajša porodila dceru.

Z Kaddáfího příbuzných se Libyjcům podařilo dopadnout jen syna Sajfa Isláma. Soud s ním začal v lednu, ale jde v něm jen o prohřešek, kterého se Kaddáfího syn údajně dopustil v době vazby. Z válečných zločinů ho viní Mezinárodní trestní soud, jemuž ale Libye Sajfa Isláma nevydala.

Živý je i syn Saadí Kaddáfí, který v roce 2011 uprchl do Nigeru. Tři synové zřejmě zemřeli při násilnostech po pádu Kaddáfího režimu v roce 2011.