Opusťte Pchjongjang, radí diplomatům KLDR

Pchjongjang - Severní Korea vyzvala zahraniční velvyslanectví v zemi, aby zvážila možnost evakuace v souvislosti se stupňujícím se napětím na Korejském poloostrově. Doporučení k evakuaci dostala i česká ambasáda. Zastupitelství mají do 10. dubna předložit evakuační plány, pokud hodlají velvyslanectví vyklidit. K dalšímu vyhrocení situace na poloostrově přispělo instalování dvou raket středního doletu na mobilní odpalovací zařízení na východním pobřeží KLDR. Mohlo by to znamenat, že komunistický režim chystá odpálení rakety. Jihokorejští analytici nevylučují, že by se raketový test mohl odehrát 15. dubna.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova dostaly zmíněnou výzvu k opuštění země všechny zastupitelské úřady v Severní Koreji. Mluvčí ruské ambasády v Pchjongjangu Denis Samsonov uvedl, že Moskva návrh přezkoumává, nicméně v tomto okamžiku evakuaci nechystá. V severokorejské metropoli prý nejsou žádné konkrétní známky napětí patrné. Moskva bude severokorejské doporučení konzultovat s Washingtonem, Pekingem, Soulem a Tokiem.

„Situace se nevyvíjí žádoucím směrem. V tak vyhroceném ovzduší je na prvním místě péče o bezpečnost našich občanů,“ řekl nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí. Ruská diplomacie ale podle něj nepředpokládá, že by kdokoli v regionu Korejského poloostrova překročil osudnou hranici.

Střely stojí na rampách, protiraketové systémy jsou v pohotovosti

Severní Korea tento týden přesunula na východní pobřeží dvě své rakety Musudan, které mají údajně dolet 3 000 až 4 000 kilometrů, a jsou tedy schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko i americký tichomořský ostrov Guam. Bílý dům dnes oznámil, že by nebyl překvapený dalším raletovým testem. USA proto oznámily, že na vojenské základně na Guamu rozmístí svůj vyspělý protiraketový systém THAAD, aby podpořily obranu regionu před možným severokorejským raketovým útokem.

Jižní Korea vyslala na moře dva torpédoborce vybavené vyspělým protiraketovým systémem Aegis - jeden operuje u jejího východního pobřeží a druhý u západního. „Počátkem tohoto týdne Severní Korea přesunula vlakem dvě rakety Musudan na své východní pobřeží,“ sdělil nejmenovaný vysoký jihokorejský vojenský představitel.

Severní Korea rakety Musudan skryla do blíže neidentifikovaného objektu, což je vnímáno jako snaha Pchjongjangu o překvapivý odpal. Zatím není jasné, zda se má jednat o raketovou zkoušku, nebo o součást vojenského cvičení. Agenti jihokorejské a americké rozvědky objekt, který údajně skrývá rakety Musudan, obezřetně sledují.

Střelu Musudan, která byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu, severokorejský komunistický režim ještě nikdy netestoval. „Pečlivě monitorujeme severokorejské raketové přípravy, ale zatím není jasné, kdy a kam KLDR rakety odpálí,“ prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok. Podle něj by Pchjongjang mohl pro odpal zvolit nějaké „významné“ datum. Mohlo by to být 15. dubna, kdy si KLDR připomíná narození zakladatele státu Kim Ir-sena, dědečka současného vůdce Kim Čong-una.

Výroba v Kesongu
Zdroj: EPA/ADRIAN BRADSHAW/ISIFA

Pokud to bude nutné, evakuujeme své lidi z Kesongu

Situace se vyhrocuje i ve společné korejské průmyslové zóně Kesong umístěné na území KLDR, kde zůstalo kolem šesti set Jihokorejců. Jihokorejský ministr pro sjednocení Ju U-ik uvedl, že Jižní Korea bude své lidi evakuovat, pokud to bude nutné pro jejich bezpečnost.

KLDR tento týden odepřela vstup do Kesongu stovkám jihokorejských zaměstnanců. Část dělníků z komplexu odjela, ale ve čtvrtek tu stále zůstávalo 608 Jihokorejců. Většinu zaměstnanců zóny, která představuje jeden z mála styčných bodů mezi oběma korejskými státy, tvoří Severokorejci.

Japonsko prodlužuje sankce

Generální tajemník japonské vlády Jošihide Suga: „V současné chvíli jsme zakázali vstup severokorejských lodí do japonských přístavů a jakýkoli obchod a vývoj technologie se Severní Koreou. Tyto sankce měly původně vypršet 13. dubna, vláda už ale začala pracovat na jejich prodloužení o další dva roky.“

Castro varuje před jadernou válkou

Situací je zneklidněn i bývalý nejvyšší představitel komunistické Kuby Fidel Castro, který přitom v roce 1962 přivedl svou zemi jen krůček od jaderné války. „Pokud vypukne válka, budou v obou částech (poloostrova) lidé bez rozdílu děsivým způsobem povražděni,“ varoval před nynějším konfliktem na Korejském poloostrově Castro. Případná válka by podle něj zasáhla 70 procent světové populace. 

Sám Castro zažil v 60. letech takzvanou karibskou krizi, kdy se schylovalo k jadernému konfliktu mezi Spojenými státy a Sovětským svazem, který umístil na Kubě jaderné rakety.

Anonymous nasadili Kimovi rypáček

Severokorejské účty na sociálních sítích a internetových stránkách se staly terčem hackerů. Účet KLDR na Twitteru a Flickru začal ve čtvrtek vysílat obsah, který by KLDR rozhodně nezveřejnila, a k hackerskému útoku se vzápětí přihlásila skupina Anonymous.

Na severokorejském účtu na Flickru se například objevil obrázek, na němž má vůdce Kim Čong-un přidělaný prasečí rypáček a uši, zatímco na rozhalené hrudi má myšáka Mickeyho. Text pod obrázkem hlásil: „Ohrožování světového míru interkontinentálními balistickými raketami a jadernými zbraněmi - plýtvání penězi, zatímco jeho lidé hladoví k smrti.“

Hackeři zaútočili na twitterový účet KLDR
Zdroj: ČT24/venturebeat.files.wordpress.com

Ze severokorejského účtu na Twitteru pak přicházela zpráva s lakonickým oznámením hackerského útoku a s linky na severokorejské internetové stránky.

Účet na Twitteru, který KLDR spustila v roce 2010, má v současnosti více než 13 000 stoupenců. Severní Korea obvykle využívá sociální sítě k opěvování svého systému a vůdce, a také k přeposílání komentářů oficiální tiskové agentury KCNA.