František bude tvrdě potírat sexuální zneužívání kněžími

Vatikán - Papež František chce, aby církev rázně potírala sexuální zneužívání kněžími. Řekl to na schůzce s prefektem Kongregace pro nauku víry, arcibiskupem Gerhardem Ludwigem Müllerem. Od svého zvolení do čela katolické církve v polovině března se papež nyní k sexuálním skandálům duchovních vyjádřil vůbec poprvé.

„Svatý otec kongregaci zvláště požádal, aby se dál držela linie nastavené Benediktem XVI. a vzhledem k případům sexuálního zneužívání jednala rozhodně,“ uvedl Vatikán v prohlášení.

„Je nutné především prosazovat opatření k ochraně nezletilých a pomáhat všem, kteří trpěli těmito násilnými činy,“ upozornil papež František.   

„Pro (…) církev a její důvěryhodnost je rovněž důležité vést patřičný proces s viníky a usilovat, aby jednotlivé biskupské konference zformulovaly a uplatňovaly nutné směrnice v této oblasti. Svatý otec ujistil prefekta Kongregace pro nauku víry, že se modlí za oběti sexuálního zneužívání a že této problematice stále věnuje pozornost,“ uvádí se rovněž v textu.

V roce 2009 byla zveřejněna zpráva o stovkách případů sexuálního zneužívání dětí kněžími v Irsku, které vedení církve zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)