USA pomohly zlikvidovat materiál z Česka, jež by stačil na dvě jaderné zbraně

Washington – Bílý dům oznámil, že Spojené státy spolu se spojenci odstranili celkem 68 kilogramů vysoce obohaceného uranu z České republiky. Materiálu bylo prý dost na výrobu dvou jaderných zbraní, putoval přitom do Ruska. Spojené státy poděkovaly spojencům, včetně Česka, za spolupráci. Z nebezpečného materiálu se má v Rusku stát palivo do jaderných reaktorů.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady USA Caitlin Haydenová informovala o likvidaci vysoce obohaceného uranu z Česka, který putoval do Ruska. Tady se z něj stane nízko obohacený uran do jaderných reaktorů.

„Dnes můžeme oznámit, že Spojené státy ve spolupráci s našimi mezinárodními partnery, úspěšně odstranily 68 kilogramů vysoce obohaceného uranu, tedy dostatek materiálu na dvě jaderné zbraně – který pocházel z České republiky,“ oznámila mluvčí. 

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové šlo o materiál z výzkumného reaktoru v Řeži u Prahy. Akce proběhla asi před dvěma týdny. Náklady na převoz materiálu zaplatili Američané, česká strana přispěla dodávkou kontejnerů.

Prohlášení Bílého domu:

„Odstranění vysoce obohaceného uranu z České republiky je vyvrcholením několikaletého úsilí amerického Národního jaderného bezpečnostního úřadu, českého Ústavu pro jaderný výzkum, ruské Federální agentury pro atomovou energii a Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Spojené státy jsou vděčné těmto partnerům a také české a ruské vládě za jejich vynikající spolupráci.“

Spojené státy přitom poděkovaly za spolupráci jak české vládě, tak i Rusku. Podle Bílého domu je Česká republika desátou zemí, ze které se od nástupu prezidenta Baracka Obamy k moci podařilo odstranit všechen vysoce obohacený uran. Washington připomíná, že se tak děje v době čtvrtého výročí návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze. Americký prezident tady 5. dubna 2009 pronesl projev, ve kterém oznámil svůj cíl zbavit svět jaderných zbraní.

Kromě Česka vrací obohacený uran do Ruska i Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Libye, Uzbekistán, Polsko, Německo, Lotyšsko či Vietnam. V roce 2010 se na summitu o jaderné bezpečnosti zástupci 47 zemí dohodli, že do čtyř let zajistí všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů.

Události o obohaceném uranu (zdroj: ČT24)