Komisařka Pillayová apeluje na Obamu, aby zavřel Guantánamo

Ženeva - Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová požaduje uzavření věznice Guantánamo, vyzvala k tomu Spojené státy. Někteří zadržení tam podle ní zůstávají, přestože s nimi neproběhlo spravedlivé soudní řízení. Tím jsou podle ní porušována mezinárodní práva. Zavřít proslulou věznici přitom sliboval už při svém nástupu americký prezident Obama.

Komisařka Spojeným státům do Washingtonu vzkázala: „Musíme být ohledně toho zcela jasní: Spojené státy zjevně porušují nejen svoje závazky, ale i normy mezinárodního práva a mezinárodní standardy, které jsou povinny hájit.“ 

V současnosti je na Guantánamu celkem 166 vězňů. „Někteří z nich hnijí v tomto táboře už více než deset let,“ upozorňuje Pillayová. Jen devět vězňů přitom bylo podle ní usvědčeno nebo obžalováno.  

Navi Pillayová
Zdroj: ČT24

USA zřídily věznici na Guantánamu v roce 2002 pro lidi podezřelé z teroristických činů nebo z příslušnosti k afghánskému hnutí Taliban či k teroristické síti al-Káida. Mezi vězni jsou i údajní organizátoři útoků z 11. září 2001.   

Pillayová navíc upozorňuje na hladovku, kterou na protest drží už velká většina vězňů. Komisařka hladovku označila za „stěží překvapující akt zoufalství“. Někteří natolik zhubli, že musejí dostávat proti své vůli tekutou výživu.

Prezident Obama přitom krátce po svém nástupu k prvnímu prezidentskému mandátu podepsal výnos, který měl zakrátko věznici uzavřít. Jenže jeho vláda poté nevěděla, co by si vlastně s vězni z Guantánama počala. Kongres vládě znemožnil převézt je všechny na americké území a američtí spojenci přijali jen malou část těch, které americká strana už nepokládá za bezpečnostní hrozbu. Obama nakonec od svých plánu věznici uzavřít upustil.