Libanonskou vládu sestaví Salám

Bejrút - Novým libanonským premiérem je 67letý umírněný sunnitský politik Tammám Salám. Je synem Saíba Saláma, který stál v čele vlád v Libanonu s přestávkami od roku 1953 do 70. let. Prezident Michel Sulajmán pověřil Tammáma sestavením nové vlády, jeho nominaci v pátek podpořilo 124 ze 128 zákonodárců včetně zástupců prosyrského šíitského hnutí Hizballáh.

Před novým premiérem stojí nelehký úkol vyrovnat se s přílivem syrských uprchlíků a souvisejícím vzestupem sektářského násilí. Předchozí premiér Nadžíb Míkátí se snažil udržet zemi stranou syrského konfliktu, avšak v rozděleném Libanonu je to nemožné. Všichni, kdo stojí za Hizballáhem, obhajují vládu v Damašku i jejího spojence, šíitský Írán. Sunnitští muslimové, k nimž patří i Salám, zase stojí za opozicí a obracejí se na její západní spojence.

Nový premiér se podle svých slov chce pokusit rozptýlit sílící obavy obyvatel, že se konflikt ze Sýrie rozšíří do Libanonu. „Začnu nutnou věcí, kterou je skoncování s rozdělením Libanonu a s politickým napětím, které se odrážejí v bezpečnostní situaci,“ řekl ve svém prvním veřejném prohlášení v premiérské funkci.

V zemi se mají konat v červnu parlamentní volby, ale protože se libanonští politici rozdělení podle etnických a náboženských skupin nejsou schopni dohodnout na systému hlasování, hrozí jejich odklad. Salám dnes prohlásil, že chce vytvořit vládu národní jednoty, která bude schopna volební zákon připravit. Předchozímu premiérovi trvalo sestavení ministerského týmu pět měsíců a očekává se, že Salám bude o složení kabinetu jednat nejméně v řádu týdnů.