Mandelu pustili z nemocnice, je mu už mnohem lépe

Pretoria - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela byl dnes propuštěn z pretorijské nemocnice. Jeho zdravotní stav se po devítidenní léčbě plicní infekce výrazně zlepšil. Úřad prezidenta Jacoba Zumy v prohlášení poděkoval lékařům za péči o Mandelu a uvedl, že exprezident nyní bude v domácím ošetření.

Radost z Mandelova propuštění do domácího léčení dávali najevo lidé napříč Jihoafrickou republikou. Někteří připomněli, že by ho zase rádi viděli na veřejnosti. To už se ale nestalo od roku 2010, kdy Jihoafrická republika hostila šampionát ve fotbale. Během devíti dnů, kdy bojoval s plicní chorobou, ho pravidelně navštěvovala rodina. Jeho vnuk, politik Mandla Mandela, vzkázal po jednom ze setkání veřejnosti, že se dědečkovi daří lépe. Manželka Graca Machelová zase poděkovala lidem, že se za jejího muže modlí.

Mandelův zdravotní stav je ostře sledován, neboť mnozí Jihoafričané se obávají, že jeho smrt by ohrozila křehkou stabilitu demokracie v zemi či pokojné soužití různých skupin jihoafrického obyvatelstva.

Čtyřiadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír byl za apartheidu 27 let vězněn a již tehdy se u něj objevily plicní potíže. V roce 1994 se stal prvním černošským prezidentem země. Úřad zastával pět let. Nyní už přes deset let není veřejně aktivní, stále však zůstává morální autoritou. Kvůli plicní infekci byl hospitalizován již loni v prosinci. Jen během posledních čtyř měsíců ho v nemocnici přijali třikrát. Rodina ale veřejnost uklidňuje, že ve většině případů se Mandela do rukou lékařů svěřuje plánovaně.

Lékaři propustili Mandelu do domácího léčení (zdroj: ČT24)