Letečtí modeláři, nebo budoucnost letectví?

Washington - Ve Spojených státech vznikají desítky podniků, které chtějí být připraveny na boom malých bezpilotních letadel s kamerami. Ty podle odborníků představují budoucnost letectví a v tomto odvětví se prý budou točit miliardy dolarů. Firmy stupňují tlak na politiky, aby nebe - dosud vyhrazené jen státním institucím - otevřeli co nejdříve také soukromníkům.

Stroje za pár tisíc korun by jednou měly nahradit část letadel za desítky milionů. Už teď bezpilotní letadla hlídají mexicko-americkou hranici, dokážou se dostat blíž k ohnisku požáru, v budoucnu budou v Americe hnojit pole, hledat ztracené horolezce nebo zkoumat domy po zemětřesení. Jejich výhodou je především to, že jsou malá. Vedle toho, že jim pověst kazí tragické omyly jejich větších příbuzných v Pákistánu nebo Afghánistánu, se ale řeší také to, zda kamery nepolezou v Americe lidem příliš do soukromí a zda se menší letadla nebudou plést do cesty těm velkým. Nyní USA svůj bezpilotní letoun poprvé umístí v Japonsku. Stroj má pomoci sledovat Severní Koreu, která v posledních dnech hrozí jadernou válkou.

Gretchen Westová, viceprezidentka Mezinárodní asociace pro bezpilotní stroje:

„Předpokládáme, že během 10 let přinesou bezpilotní letadla americké ekonomice 82 miliard dolarů. Osmdesát procent z toho bude v tak zvaném precizním zemědělství, 10 procent je bezpečnost a zbytek vše ostatní - ropa a plyn, nemovitosti, sportovní přenosy.“

Bezpilotní letadla nyní smí v USA používat jen armáda a policie. Pokud by je chtěl někdo provozovat komerčně a vydělávat na nich peníze, bylo by to nelegální. "Teď čekáme, až Federální úřad pro letectví (FAA) vydá v roce 2015 pravidla, která umožní běžným lidem a firmám získat licenci, říká odborník na bezpilotní letadla Timothy Reuter z Drones DC. Jeho skupina jen ve Washingtonu čítá několik set lidí a doufá, že pomůže rozjet novou miliardovou společnost – podobně jako Homebrew Computer Club kdysi pomohl firmě Apple.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)