USA odloží test balistické střely, obávají se reakce KLDR

Washington – Ministerstvo obrany Spojených států amerických odložilo dlouho plánovaný test mezikontinentální balistické střely. Na vojenské základně Vandenberg měla proběhnout v příštím týdnu. O odkladu informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje z prostředí amerických obranných složek. Příčinou má být napětí na Korejském poloostrově – ministerstvo se obává špatného výkladu testu ze strany Korejské lidovědemokratické republiky. Ministr Chuck Hagel by proto chtěl test provést až o měsíc později.

V jaderném arzenálu Spojených států hrají mezikontinentální balistické střely důležitou roli, v podzemních jaderných silech je asi 450 střel Minuteman III. Kromě nich mají Američané ještě střely odpalované z ponorek a další vypouštěné bombardovacími letadly. Právě ta se v březnu během společného americko-jihokorejského cvičení objevila i nad Korejským poloostrovem. Zkouškou mezikontinentální střely ale zřejmě nebudou Američané severokorejský režim provokovat. „Je to logický, obezřetný a zodpovědný postup,“ sdělil nejmenovaný vysoce postavený činitel americké obrany.

Severní Korea v posledních týdnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA, v pátek Pchjongjang doporučil evakuaci zaměstnanců zahraničních velvyslanectví s tím, že od středy nebude schopen zajistit jejich bezpečnost.

V oblasti poloostrova v současnosti probíhá společné cvičení americké a jihokorejské armády a v regionu se tak nacházejí válečné lodě a bombardéry. Manévry, které v minulých týdnech vyvolaly nevoli Pchjongjangu, mají trvat do konce měsíce. Chystaný test balistické střely však podle neoficiálních informací ze Spojených států neměl „nic společného s čímkoli, co se týká Severní Koreje“.