Ambasády v Pchjongjangu zatím fungují, Bern se nabízí jako prostředník

Pchjongjang - Švýcarsko se nabídlo jako prostředník pro jednání s KLDR, aby se uklidnila napjatá situace na Korejském poloostrově. Severní Korea mezitím stále blokuje Jihokorejcům vstup do společné průmyslové zóny Kesong a v Pchjongjangu dál obvyklým způsobem fungují zahraniční zastoupení, ačkoli KLDR jim kvůli hrozbě války doporučila evakuaci. Problémy nezaznamenalo ani české velvyslanectví a pracuje normálně. Případnou evakuaci české ambasády bude v pondělí řešit krizový štáb na ministerstvu zahraničí.

Severní Korea v pátek vyzvala zahraniční diplomaty, aby zvážili odchod ze země. Severokorejci prý od středy nebudou schopni zajistit jejich bezpečnost. Doporučení opustit zemi nedostala jen velvyslanectví, ale také humanitární organizace. V sobotu se v Pchjongjangu uskutečnila schůzka velvyslanců zemí Evropské unie, kterou Londýn označil za rutinní jednání. Podrobnosti o schůzce, které se vedle Čechů zúčastnili mimo jiné zástupci Británie, Švédska, Polska, Německa či Bulharska, nebyly zveřejněny.

Běžný provoz svého velvyslanectví potvrdila také Čína. Peking, který je hlavním spojencem severokorejského režimu, nicméně vyzval Pchjongjang, aby zajistil bezpečnost čínských diplomatů, čínských občanů i čínských investic.

Hranice mezi Jižní a Severní Korejí
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Švýcarsko nabízí zprostředkování

KLDR v posledních dnech zvyšuje tlak na svého jižního souseda a hrozí preventivním útokem také Spojeným státům jako jihokorejskému spojenci. Švýcarsko oznámilo, že kontaktovalo Pchjongjang s nabídkou svých zprostředkovatelských služeb. Žádné bezprostřední rozhovory ale nejsou naplánovány. Neutrální alpská země často hostí mírové rozhovory. Má se také za to, že současný severokorejský vůdce Kim Čong-un ve Švýcarsku v utajení několik let studoval.

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes na regionálním asijském ekonomickém fóru ve městě Po-ao na jihočínském ostrově Chaj-nan v souvislosti s korejskou krizí bez podrobností prohlásil, že Peking bude pracovat na zklidnění situace.

Si Ťin-pching
Zdroj: ČTK/AP/Alexander F. Yuan

Severokorejská propaganda jede naplno

Severokorejská armáda hlásí, že s nezlomným odhodláním půjde svým nepřátelům po krku. Stranou nezůstane ani zvláštní jednotka psovodů. Její výcvik ukazuje zatím poslední propagandistické video. Nezadržitelní vlčáci na něm rdousí figurínu s obličejem úhlavního protivníka - jihokorejského ministra obrany. „Kim Kwan-čin je obrovský mizera a zmetek. Ani si nezaslouží být naším terčem,“ říká severokorejský voják. Státní televize chrlí jednu siláckou reportáž za druhou. Velké manévry milionové armády v nich probíhají přímo pod taktovkou severokorejského vůdce Kim Čong-una. „Není otázka, jestli válka bude, ale kdy vypukne: Dnes nebo zítra?“ říká v jedné z reportáží odhodlaný severokorejský voják.

Severokorejský pes trhá figurínu s podobiznou Kim Kwan-čina
Zdroj: ČT24

Jižní Korea a USA nechtějí přilévat olej do ohně

Jižní Korea a USA odložily schůzku svých vysokých armádních představitelů plánovanou na polovinu dubna, neboť se Soul obával, že by ji KLDR považovala za provokaci. Předseda sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey měl ve Washingtonu jednat se svým jihokorejským protějškem Čong Song-čoem mimo jiné o koordinaci přístupu ke KLDR. USA také pro jistotu odložily plánované testování balistické střely. Ministerstvo obrany totiž nechtělo, aby si komunistický režim testování špatně vyložil.

V průmyslové zóně Kesong, kde Severokorejci již pět dní brání v přístupu jihokorejským zaměstnancům a také blokují vjezd nákladních vozů se surovinami a zásobami, postupně další firmy přerušují výrobu. Provoz kvůli nedostatku materiálu pozastavilo 13 ze 123 firem.