Poláci až teď zjišťují, že jim po kolejích jel uran na dvě pumy

Varšava - Transport vysoce obohaceného uranu z výzkumného ústavu v Řeži u Prahy do Ruska proběhl v tajnosti nejen v tuzemsku, ale také v Polsku: 24. března projel vlak napříč zemí do přístavu v Gdaňsku. Tam se kontejnery naložily na loď a putovaly do Ruska. Severní sousedi až teď zjišťují, jak nebezpečný náklad vlak vezl: šlo o materiál postačující k výrobě dvou jaderných zbraní.

Polské servery se pustily do pátrání po tom, co ve dvou modrých kontejnerech bylo, hned poté, co ve vlaku přejely hranici z České republiky a zamířily na sever. Některým Polákům se podařilo transport vyfotografovat, policisté jim ale hned zabavili paměťové karty. Pro českou i polskou policii šlo o jednu z největších akcí tohoto druhu.

Teprve když byly kontejnery v bezpečí, prozradil americký Úřad pro jadernou bezpečnost, co ukrývaly: „Úřad pro jadernou bezpečnost ve Spojených státech a Ústav jaderného výzkumu v České republice dnes oznámily úspěšný odvoz 68 kilogramů vysoce obohaceného uranu z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži v České republice.“ Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová upřesnila, že se jednalo o materiál z výzkumného reaktoru, jehož se ústav v Řeži zbavuje postupně již několik let.

Reportáž Kataríny Fagošové (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k tomu, že tato přeprava byla v režimu tajném, neposkytovali jsme žádné informace k tomu, kolik policistů a jakým způsobem tato bezpečnost byla zajištěna,“ uvedla tisková mluvčí policejního prezídia Policie ČR Štěpánka Zatloukalová. Česká policie měla poslední příležitost, jak si ochranu nákladu vysoce obohaceného uranu vyzkoušet. Žádný další už na našem území nezůstal. A podobnou akci si nezopakují ani Poláci – ti svůj vysoce obohacený uran odvezli do Ruska už loni v září.

- Z Česka se vyhořelé palivo s obohaceným uranem vrací do Ruska na základě trojstranné iniciativy USA, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

- Přesun materiálu je v souladu s prohlášením Ruska a USA z roku 2005, které se týkalo jaderné bezpečnostní spolupráce.

- Repatriace obohaceného uranu má eliminovat riziko zneužití jaderných materiálů pro teroristické účely. Materiál lze využít nejen v jaderné energetice, ale také k výrobě nukleárních zbraní.

- Obohacení uranu je po speciálním zpracování sníženo na úroveň nevyužitelnou k výrobě jaderných zbraní.

Z nebezpečného materiálu se má v Rusku stát palivo do jaderných reaktorů. Podle Bílého domu je Česká republika desátou zemí, ze které se od nástupu prezidenta Baracka Obamy k moci podařilo odstranit všechen vysoce obohacený uran. Washington připomíná, že se tak děje v době čtvrtého výročí návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze. Americký prezident tady 5. dubna 2009 pronesl projev, ve kterém oznámil svůj cíl zbavit svět jaderných zbraní. Kromě Česka vrací obohacený uran do Ruska i Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Libye, Uzbekistán, Polsko, Německo, Lotyšsko či Vietnam. V roce 2010 se na summitu o jaderné bezpečnosti zástupci 47 zemí dohodli, že do čtyř let zajistí všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů.