Protižidovské útoky loni narostly o třetinu, konstatuje izraelská zpráva

Tel Aviv - Násilí proti Židům ve světě roste. Zpráva izraelských expertů mluví téměř o třetinovém nárůstu v loňském roce oproti případům z roku předchozího. Vysvětlují si to především posilováním extremismu v době ekonomické krize. V Evropě je podle zprávy nejhorší situace v Maďarsku.

Násilí a vandalismus namířené proti Židům ve světě se loni zvýšily o 30 procent oproti předchozímu roku. V letech 2009 a 2010 se přitom počet antisemitských projevů globálně snižoval. Autoři zprávy zaregistrovali loni 686 vážných antisemitských projevů, zatímco v roce 2011 jich bylo 526. Jedná se o útoky od fyzického násilí po vandalismus vůči synagogám a hřbitovům. Loni se podobné projevy objevily podle zprávy ve 34 zemích světa. Izraelské a další zdroje, které o dokumentu informovaly, ji zatím celou nezveřejnily ani neuvedly seznam těchto zemí. Mezi státy, o nichž se dostupné zdroje zmiňovaly, nebylo Česko.

Maďarsko se jeví jako země s největším nárůstem antisemitských incidentů, řekl předseda Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor. Při představování výroční zprávy na univerzitě v Tel Avivu zdůraznil, že v Maďarsku téměř každý týden dochází k nějakému útoku či urážlivým výrokům krajně pravicových představitelů namířeným proti Židům a dalším menšinám.

Znepokojující je podle něj vývoj také v Řecku a na Ukrajině, kde podobně jako v Maďarsku dostávají stále větší prostor neonacistické strany a krajní pravice. Tento trend je ale podle něj patrný i jinde v Evropě. „Neonacisté jsou v Evropě opět legální, otevřeně sedí v parlamentech,“ řekl Kantor v narážce na situaci v Nizozemsku, ve Francii a v některých dalších zemích EU.

Vydáno pod