Černohorský prezident tvrdí, že znovu obhájil funkci

Podgorica – Za vítěze dnešních prezidentských voleb v Černé Hoře se prohlásil dosavadní prezident Filip Vujanović. Jeho socialistická strana (DPS) uvedla, že získal 51,3 procenta hlasů. Ve vyrovnaném souboji se po sečtení zhruba 92 procent volebních lístků zdálo, že opoziční kandidát Miodrag Lekić před favorizovaným soupeřem těsně vede.

Vujanović své vítězství oznámil národu v televizním vystoupení. Zisk 51,3 procenta hlasů se však zakládá na vlastních počtech jeho strany, oficiální výsledky dosud nebyly zveřejněny. Ústřední volební komise zatím pouze informovala, že voleb se zúčastnilo na 60 procent z přibližně půl milionu registrovaných voličů.

Vujanović kandidoval na post hlavy státu již potřetí, což je trnem v oku sociálních demokratů (SPD), koaličního partnera vládnoucích socialistů. Vujanović, který je silným stoupencem začlenění Černé Hory do Evropské unie a do Severoatlantické aliance, je řadu let nejoblíbenějším politikem v zemi. Ze všech předvolebních průzkumů také vycházel jako jasný vítěz.

Lekić je prvním společným kandidátem jinak rozhádané opozice. Podle něj byly volby šancí, jak oslabit vládnoucí socialisty, kteří jsou v Černé Hoře u moci více než 20 let. Nynější politické vedení země mimo jiné obviňuje, že se obohacuje korupcí. Lekić také požaduje referendum o členství v NATO a na alianci chce, aby se omluvila za 78 dní náletů v bývalé srbsko-černohorské Jugoslávii, které koncem 90. let minulého století zastavily boje v Kosovu.

SPD vybízela k bojkotu voleb, protože ústava připouští, aby stejná osoba vykonávala jen dva prezidentské mandáty. Vujanović, který vrcholnou funkci dvakrát již zastával, ale tvrdí, že první mandát z roku 2006 se nemůže počítat, protože v té době Černá Hora ještě nebyla nezávislá.

Vydáno pod