Nová kampaň Hamasu? Policie holí vlasatým mladíkům hlavy

Gaza - Dlouhé nebo nagelované vlasy se nezamlouvají militantnímu hnutí Hamas. V palestinském pásmu Gazy proto již od minulého týdne policisté podnikají razie na mladíky a holí jim hlavy. Agenturu AP o tom informovalo Palestinské centrum pro lidská práva a dosvědčili to dva z postižených. Policisté prý mladíkům zdůrazňují, že musejí dodržovat islámské tradice, bijí je a ponižují. Hamas ale tvrdí, že o záměrnou kampaň nejde.

Holení hlav je „velmi omezené a izolované jednání policie a nebude pokračovat,“ řekl místopředseda vlády v Gaze Zijád Zaza. Palestinské centrum pro lidská práva už vyzvalo Hamas, aby tato „svévolná zadržení a porušování občanských práv“ vyšetřil.

Podle AP Hamas zaujímal podobný neutrální postoj k raziím proti „neslušnému“ vzezření i v minulosti. Distancuje se tím od praktik, které jinak sympatizující západní ochránci lidských práv nevidí rádi, a zároveň vyvolává strach v těch, na které jeho orgány a aktivisté svými kampaněmi míří.

Pásmo Gazy
Zdroj: ČT24/ISIFA

Od roku 2007, kdy se Hamas Gazy zmocnil, zde postupně šíří praktiky ultrakonzervativní verze islámu. Minulý týden parlament v Gaze schválil školský zákon, který nařizuje oddělené třídy pro chlapce a děvčata od devíti let. Jde o dosud nejrozsáhlejší pokus hnutí prosadit svůj ultrakonzervativní sociální program v pásmu Gazy, kde žije na 1,7 milionu lidí.

V současnosti se ve veřejných školách v pásmu žáci učí společně bez ohledu na pohlaví do sedmé třídy; soukromé školy si určují vlastní pravidla. Nový zákon, který rovněž zakazuje, aby muži napříště učili v dívčích třídách, má platit od nového školního roku, tedy od září.

Během šestileté vlády Hamas zaváděl různé změny, mimo jiné zakázal ženám kouřit na veřejnosti vodní dýmky. Některé dekrety byly ovšem pozastaveny, když se setkaly s odporem veřejnosti.

Vláda Hamasu navíc minulý měsíc zakázala ženám účast na třetím mezinárodním maratonu v Gaze a pořadatelská agentura OSN kvůli tomu celou akci zrušila. Aktivisté Hamasu vyvíjejí mezi lidmi tlak na to, aby všechny dívky chodily do škol v muslimském oblečení.