Kerry „oživuje“ mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou

Jeruzalém - Americký ministr zahraničí John Kerry se setkal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Jednat ale bude i s představiteli Izraele. Šéf diplomacie Spojených států přijel na Blízký východ jen několik týdnů po prezidentovi Barracku Obamovi. A stejně jako on chce „oživit“ mírové rozhovory mezi zeměmi v regionu.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při svém nedělním jednání s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym rozšířil podmínky pro obnovu mírových rozhovorů s Izraelem.

K podmínce, aby Izrael zastavil výstavbu židovských osad, nyní Abbás připojil údajně také to, aby Izraelci plnili předchozí mírové dohody. Podle nich Izraelci mají postupně palestinské samosprávě předávat ty části západního břehu, které nyní kontrolují výhradně sami. Jde o takzvané oblasti C a Izraelci je drží pod záminkou, že jde o strategická území, z nichž jsou střeženy mezinárodní hranice nebo která jsou významná z hlediska bezpečnosti.   

Abbás chce také, aby se Izraelci před obnovením jednání zavázali, že nebudou zadržovat palestinské daňové příjmy, jak to učinili například loni, když Palestinci požádali a získali vyšší status v OSN. 

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Kerryho cílem je sblížit obě strany a umožnit tak obnovení rozhovorů. Na dotaz, zda ministr přijíždí s novými konkrétními návrhy, zdroj z ministerstva listu sdělil, že USA „prozatím o ničem novém nevědí“.  

Dnes se Kerry zúčastnil připomínky obětí holocaustu. Odpoledne ho pak má přijmout izraelský prezident Šimon Peres, schůzka s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem je naplánována na úterní ráno.

Tatiana Hoffmanová, editorka Channel 2 News: 

„Kerry je solidní a nikdy se nevyjádřil proti Izraelcům nebo Palestincům. Jeho plán je takový, že chce především obnovit důvěru mezi oběma stranami, bude pendlovat mezi Izraelem a palestinskou samosprávou a snažit se přesvědčit obě strany, aby udělaly nějaký ústupek. Ty zásadní požadavky se přitom v posledních letech neposunuly ani o milimetr.“