Blížící se venezuelské volby – útok na emoce i rozum voličů

Caracas - Venezuelská opozice dala najevo svou sílu. Desetitisíce lidí vyšly do ulic Caracasu na podporu opozičního prezidentského kandidáta Henriqua Caprilese. Podle průzkumů ztrácí na favorita voleb, Nicoláse Madura, jenž vede zemi po Chávezově smrti, víc než 10 procent. Nového prezidenta vyberou Venezuelané 14. dubna.

Davy příznivců čtyřicetiletého guvernéra státu Miranda daly v historickém centru Caracasu najevo, že věří v Caprilesovo vítězství. Řada lidí tančila na hlasitou hudbu z pojízdných vozů a hlavním hitem byla skladba, která zesměšňuje protikandidáta Madura. 

Nikolas Maduro staví svou kampaň takřka výhradně na Chávezově popularitě. Útočí na emoce Venezuelanů a podle průzkumů tato taktika zatím vychází. Minulý týden vyprávěl, jak se mu Chávezův duch zjevil v podobě malého ptáčka, poté varoval, že ty, kteří ho nebudou volit, stihne prastará kletba. „Chci požádat o velké vítězství. Čím bude větší, tím více si můžeme být jistí, že přijde prosperita, práce, stabilita, jednota a harmonie,“ slibuje Maduro. 

Shromáždění příznivců Henriqua Caprilese
Zdroj: ISIFA/EPA/PRESS COMANDO SIMON BOLIVAR

O vážné ekonomické situaci země, která se potýká s vysokou inflací či výpadky dodávek proudu, se většinou nezmiňuje. Naopak ústředním tématem kampaně Henriqua Caprilese je právě ekonomika, na kterou slyší hlavně střední třída. Slibuje dostat do venezuelského hospodářství více peněz prostřednictvím zahraničních investic a omezit rozpočtové plýtvání. 

Ve Venezuele se konají prezidentské volby poté, co prezident Hugo Chávez zemřel na rakovinu.

Příznivci venezuelské opozice vyšli do ulic (zdroj: ČT24)