Zemřela Margaret Thatcherová, dáma s železnou pověstí

Londýn - Ve věku 87 let zemřela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Její mluvčí oznámil, že ji dnes ráno postihla mrtvice. Thatcherová, přezdívaná „Železná lady“, v 80. letech výraznou měrou ovlivňovala dění na evropském kontinentu. Podle BBC nebude mít Thatcherová státní pohřeb, měl by být ale na stejné úrovni jako pohřeb princezny Diany a Královny matky. Britové přicházejí k domu baronky Thatcherové položit květiny.

„Mark a Carol Thatcherovi s velkým zármutkem oznamují, že jejich matka baronka Thatcherová zemřela dnes ráno pokojně po mrtvici,“ informoval mluvčí rodiny Tim Bell.

Thatcherová se už několik let potýkala se zdravotními problémy. Před více než deseti lety měla sérii menších mozkových mrtvic. V posledních měsících se její zdravotní stav zhoršoval, její poslední léta poznamenala i pokračující demence. Naposledy byla hospitalizována loni v prosinci, kdy podstoupila operaci močového měchýře.

Před domem Thatcherové v luxusní londýnské čtvrti Belgravia začali odpoledne obyvatelé britské metropole pokládat květiny a vzkazy. „Byla největším britským vůdcem,“ bylo napsáno na jednom z nich. Všechny britské rozhlasové a televizní zpravodajské stanice přerušily vysílání a zařadily do programu pouze komentáře analytiků a vzpomínky britských i zahraničních politiků.

Květiny před londýnským domem Margaret Thatcherové
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan

Pohřeb se všemi poctami

„S velkým smutkem jsem se dozvěděl o smrti lady Thatcherové. Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku,“ prohlásil v první reakci současný konzervativní premiér David Cameron. Státní vlajka nad úřadem britských premiérů v Downing Street visí na půl žerdi. Cameron okamžitě ukončil návštěvu Španělska a zrušil plánovanou cestu do Francie.

Krátké prohlášení vydal i Buckinghamský palác: „Královna si vyslechla se smutkem zprávu o smrti baronky Thatcherové. Její Veličenstvo odešle soukromou kondolenci rodině.“

Datum pohřbu nebylo zatím stanoveno. Bude se konat příští týden v londýnské katedrále svatého Pavla se všemi vojenskými poctami. Na pohřeb bude pozvána rozmanitá škála lidí a organizací spjatých s političkou. Katedrála sice nebude přístupná veřejnosti, ale ceremoniál  bude přenášet televize.

Den před pohřbem bude rakev se zesnulou odvezena do kaple Panny Marie v londýnském parlamentu, kde bude uložena přes noc. V den pohřbu bude z centra města vykázána doprava a pohřební vůz odveze rakev do kaple britského královského letectva ve Westminsteru. Odtud ji na dělostřelecké lafetě odvezou do katedrály svatého Pavla ulicemi, které budou lemovat příslušníci britské armády. Před katedrálou vzdá mrtvé poctu čestná jednotka, na schodech do kostela budou rovněž stát vojáci.

Výroky Železné lady:

V první den v premiérském úřadu (4. 5. 1979): „Kde je svár, vnesme soulad. Kde je omyl, vnesme pravdu. Kde jsou pochyby, vnesme víru. A kde je zoufalství, vnesme naději.“

Před volbami v roce 1979: „Rusové říkají, že jsem Železná lady. A mají pravdu. Británie nějakou železnou lady potřebuje.“

O pádu Berlínské zdi: „Dívala jsem se na ty scény v televizi. Když vidíte tu radost v tvářích lidí, pochopíte, co pro ně svoboda znamená. A uvědomíte si, že touhu lidí po svobodě nelze potlačit.“

O politice (1980): „Je mi jedno, jak moc moji ministři mluví, pokud udělají to, co řeknu já.“ „Miluji diskusi. Neočekávám od nikoho, že bude jen sedět a souhlasit se mnou.“ (1980)

O válce o Falklandy v květnu 1982: „Když polovinu politického života strávíte řešením jednotvárných problémů, jako je životní prostředí, je vzrušující mít pak v rukou skutečnou krizi.“

O odchodu z funkce (půl roku po odchodu z úřadu): „Domov je místo, kam chodíte, když nemáte nic lepšího na práci.“

O ženách v mužském světě (1979): „Jakákoli žena, která rozumí problémům chodu domácnosti, bude blíž pochopení problémů chodu země.“

O Evropské unii: „Chci své peníze zpátky!“ (summit ES v Dublinu, 1979) „Sjednocená Evropa je klasickým utopickým projektem, pomníkem marnivosti intelektuálů, programem, jehož nevyhnutelným údělem je krach…“ (2002, v knize Umění vládnout)

V letech 1979 až 1990 stála v čele vlády

Baronka Thatcherová byla první ženou, která založila vlastní ideologii - thatcherismus. Vytáhla Velkou Británii z hluboké ekonomické, politické a sociální krize. Thatcherová se v politice prosadila jako mimořádně silná osobnost, která šla s nebývalou odvahou, razancí a neústupností za svými vizemi. Někdejší francouzský prezident François Mitterrand o ní říkal, že má rty Marilyn Monroe a oči Caliguly.

Tato doposud jediná žena v úřadu britského premiéra dokázala zlomit moc odborů, které ochromovaly Británii neustálými stávkami, a z milionů Britů učinila majitele akcií a domů. Británii vrátila mezinárodní prestiž velmoci. S konzervativci vyhrála třikrát volby, což se nikomu před ní nepovedlo.

Světlo světa spatřila jako Margaret Hilda Robertsová 13. října 1925 v Granthamu v hrabství Lincolnshire. Studovala chemii na Oxfordské univerzitě a následně i práva. Již na škole vstoupila do místního konzervativního sdružení, kde se seznámila s budoucím manželem Denisem Thatcherem.

Když se v červnu 1970 dostali k moci konzervativci, nabídl jí nový premiér Edward Heath křeslo ministryně školství. Její jasné vize o řešení aktuálních těžkostí domácí politiky jí zajistily v roce 1975 vůdcovství toryů.

Tuto stranu na jaře 1979 dovedla až k vítězným volbám. Druhý mandát získala díky vyhrané válce o Falklandy, třetí jí zajistil ekonomický rozmach země. Kritici jí ovšem vyčítají, že v boji proti revoluční levici podporovala i diktátory typu generála Pinocheta nebo představitele režimu apartheidu v Jižní Africe. Vždy byla krajně nedůvěřivá k evropské integraci a její nekompromisní postoje jí nakonec v listopadu 1990 stály předsednické křeslo v Konzervativní straně a s ním také premiérský post. Přestože se podle mnohých v pohledu na Evropu mýlila, ona sama ze svých názorů nikdy neslevila a pro řadu euroskeptiků se stala o to větší ikonou.

Vévodkyně z Norfolku a nositelka Podvazkového řádu

Alžběta II. a Margaret Thatcherová
Zdroj: Rex Features/ISIFA

I po odchodu z vysoké politiky zůstala ve společenském životě velmi aktivní. V červnu 1992 byla Thatcherová povýšena do šlechtického stavu a získala titul čestné baronky z Kestevenu. Dekretem královny Alžběty se stala doživotním peerem Sněmovny lordů. V červnu 1995 převzala z rukou královny Alžběty II. Podvazkový řád a stala se tak po vévodkyni z Norfolku druhou ženou mimo okruh královské rodiny, které se tohoto nejvyššího rytířského vyznamenání dostalo.

Truchlí i na Falklandách

Dnešní smrt Thatcherové přináší obyvatelům ostrovů těžké chvíle smutku, řekl šéf osmičlenného falklandského zastupitelského sboru Mike Summers. „Je mimo veškerou pochybnost, že Thatcherová chovala k obyvatelům Falkland mimořádnou náklonnost. Stála v čele těžkých bojů za jejich osvobození a byla šťastná z návratu svobody.“ Obyvatelé souostroví titulují expremiérku „náš Winston Churchill“.