Evakuace, to není chaotická věc

Praha - Krizový štáb českého ministerstva zahraničí rozhodl o tom, že české velvyslanectví v KLDR se navzdory napětí v oblasti evakuovat nebude. Čeští diplomaté tak nadále zůstanou v severokorejském Pchjongjangu. KLDR přitom vyzvala k odchodu ze země ambasády všech států do středy. Jako důvod přitom severokorejská vláda uvedla, že nedokáže zaručit bezpečnost diplomatů.

„Krizový štáb dospěl k rozhodnutí, že velvyslanectví ČR v KLDR bude pokračovat ve své činnosti a bude stejně jako velvyslanectví ČR v Korejské republice situaci průběžně pozorně sledovat,“ uvedl pro ČT mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol. 

Rozhodnutí podle něj vychází z aktuálních informací, pokud se objeví další relevantní zprávy, bude ministerstvo znovu případnou evakuaci zvažovat. Krizový štáb probíral tři možné varianty. Kromě evakuace se rozhodovalo také mezi přesunem personálu na blíže neurčené bezpečnější místo či setrvání na místě. Nakonec zvítězila ta poslední. 

KLDR v pátek varovala zahraniční ambasády před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. Státy ale zatím své zástupce ze země nestáhly a velvyslanectví fungují normálně. „V této chvíli (odpoledne místního času) fungujeme normálně,“ potvrdil dnes ráno český velvyslanec v KLDR Dušan Štrauch.

Velvyslanec není solitér

Sám velvyslanec o odchodu z dané země v případě rizika nerozhoduje. „Velvyslanec není solitér, to je týmová věc, velvyslanec nejedná sám za sebe,“ upozornil v rozhovoru pro portál ČT24 mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol.

Velvyslanec má sice díky tomu, že dennodenně sleduje situaci na místě a je v kontaktu s ostatními partnerskými státy, při rozhodování velmi důležitý hlas. Finální rozhodnutí, zda diplomaté zůstávají, nebo ne, ale činí krizový štáb ministerstva zahraničních věcí. To je fórum odborníků nejen z ministerstva, ale i z ostatních státních institucí, které do toho mohou mluvit.

Pokud by nastala krizová situace, je jasně dáno, jak se má postupovat. „Evakuace, to není chaotická věc,“ říká Šrol. "Každý zastupitelský úřad, který na světě Česko má, má plán činnosti v případě zvýšeného rizika. Ten je přesně daný, odráží místní specifika a je připraven na různé situace, které mohou nastat," uvedl Šrol. Personál tedy jasně ví, co má v které situaci dělat.

Rrizika se přitom posuzují v zemích, kde je složitá bezpečnostní situace, v podstatě denně. To je i případ Sýrie, odkud po vypuknutí konfliktu před dvěma lety odešlo mnoho zahraničních diplomatických misí, včetně USA. Ovšem české velvyslanectví tady dál funguje. A český úřad dokonce poskytuje v Sýrii konzulární služby pro Spojené státy.