Kesong stojí, Severokorejci nenastoupili do práce

Pchjongjang/Soul - Severokorejští pracovníci dnes podle agentur nenastoupili do práce v průmyslovém komplexu Kesong, který KLDR provozuje společně s Jižní Koreou. Stalo se tak den poté, co Pchjongjang oznámil, že pozastavuje činnost továren v Kesongu a odvolává všechny své zaměstnance. Průmyslová zóna Kesong byla posledním symbolem spolupráce obou Korejí.

„Až dosud žádný severokorejský zaměstnanec nedorazil do práce,“ konstatoval mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení. Situaci okomentovala na zasedání vlády i prezidentka Pak Kun-hje, která varovala Pchjongjang, že v případě uzavření komplexu nebude ani jedna země na světě investovat v KLDR. „Investice jsou založeny na odhadu příštích výsledků a na důvěře. Pokud vidíte, že sever porušuje mezinárodní pravidla a normy a před zraky celého světa zastavuje práci v Kesongu, pak ani jedna země světa nebude investovat v KLDR,“ prohlásila. Uložila také ministerstvu pro sjednocení, aby se postaralo o bezpečnost Jihokorejců a ochranu jejich majetku.

Severokorejci své pondělní rozhodnutí „dočasně pozastavit operace v zóně“ - a zvážit její další existenci - odůvodňovali „provokacemi“ Soulu.
    
Kesong leží na území KLDR, jen několik kilometrů od hranice mezi oběma Korejemi. Kombinuje levnou severokorejskou pracovní sílu a jihokorejské technologie a know-how. Továrny v Kesongu vydělávají zbídačené severokorejské ekonomice ročně dvě miliardy dolarů. Zaměstnáno je zde přes 53 000 severokorejských dělníků a kolem 800 Jihokorejců, zastupujících 123 podniků. Z nich zatím kvůli nedostatku surovin muselo přerušit výrobu jen 13 továren, ale absence severokorejských dělníků může ochromit celou zónu.

Uzavřená cesta do Kesongu
Zdroj: EPA/YNA SOUTH KOREA/ISIFA


Severní Korea již minulý týden nevpustila do komplexu stovky jihokorejských zaměstnanců ani nákladní automobily vezoucí suroviny. Jihokorejským manažerům, kteří v zóně byli, umožnila odchod. Nabídky ale využilo jen asi 300 z nich, dalších 475 na místě zůstalo.

Pchjongjang v posledních dnech stupňuje své hrozby. V pátek vyzval zahraniční diplomaty, aby zvážili odchod ze země, protože prý od středy nebude schopen zajistit jejich bezpečnost. KLDR rovněž vypověděla veškeré dohody o neútočení s Jižní Koreou, pohrozila Spojeným státům preventivním jaderným útokem a namířila na americké území své rakety.
    
Během krizí na Korejském poloostrově v minulých letech zůstal průmyslový komplex v Kesongu vždy v provozu, s výjimkou roku 2009, kdy do něj KLDR v souvislosti s americko-jihokorejským vojenským cvičením a zpřísněnými obchodními sankcemi zablokovala na několik dní přístup.

Vydáno pod