Írán oslavil den technologií otevřením uranových dolů

Teherán - Írán dnes slavnostně otevřel dva nové uranové doly v centrální provincii Jazd, které mají zásobovat nový komplex na výrobu uranového koncentrátu. Zpráva o otevření nových jaderných zařízení byla zveřejněna v den, kdy Írán slaví Národní den technologií.

Velmoci zastoupené ve skupině 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) se už dlouho snaží přimět Írán, aby se vzdal procesu obohacování uranu, Teherán to ale vytrvale odmítá. Sblížení pozic nepřineslo ani poslední kolo jaderných jednání, které v sobotu skončilo v Kazachstánu. Írán čelí podezření Západu, že utajovaným cílem jeho jaderného programu je výroba jaderné zbraně. Teherán ale tvrdí, že mu jde pouze o mírové využití uranu v jaderné energetice. Svou neústupností v jaderné otázce si vysloužil od OSN už několik sérií ekonomických sankcí.

Doly o maximální hloubce 350 metrů se nacházejí v Saghandu asi sto kilometrů od nového komplexu vybudovaného v Ardakanu. Tento provoz na výrobu uranového koncentrátu má mít podle íránské televize kapacitu 60 tun takzvaného „žlutého koláče“ (yellow cake) ročně. Uranový koncentrát slouží jako základ k výrobě obohaceného uranu. Získává se z něj hexafluorid uranu (UF6), který se využívá v centrifugách k obohacování uranu. Írán oznámil objevení ložisek uranu v Saghandu začátkem minulého desetiletí. Podle západních expertů ale obsahují rudu nevalné kvality. V prosinci 2010 Teherán oznámil, že vyrobil svou první dávku uranového koncentrátu z rudy, vytěžené v dole Gašín poblíž jižního města Bandar-Abbás.

„V minulosti jsme záviseli s dodávkami žlutého koláče na cizině, nyní ale, díky Bohu, jsou uranové doly otevírány jeden po druhém. Od nynějška kontrolujeme celý řetězec výroby jaderné energie,“ prohlásil prezident Mahmúd Ahmadínežád v projevu živě přenášeném televizí. „Stali jsme se jadernou zemí a to nám nikdo nemůže vzít,“ řekl Ahmadínežád. Na adresu západních států a probíhajících jaderných jednání pak zdůraznil: „Dřív jste se snažili nám zabránit ve vlastnictví jaderné technologie, a neuspěli jste. Dnes, kdy tuto technologii máme, se ještě snažíte připravit nás o její prostředky. Musíte respektovat naše práva.“