Ötzi by se asi bál zubaře, měl zkažené zuby

Curych (Švýcarsko) – I když vědci na pravěkém muži Ötzim prozkoumali už kdeco, zuby této ledové mumie jim zatím unikaly. Proto se odborníci z Centra pro evoluční medicínu (ZEM) Univerzity v Curychu zaměřili právě na jeho chrup. Zjistili přitom, že Ötzi by měl dnes možná stejný strach ze zubaře, jako má mnoho lidí. Trpěl totiž paradentózou a zubními kazy.

Vědci si od zkoumání chrupu slibovali, že lépe poznají Ötziho stravovací návyky a také zjistí, jak na tom vlastně lidé v pravěku se zuby byli. Odborníci vyzkoumali, že Ötzi měl zubní kazy a navíc trpěl paradentózou, vlivem úrazu mu odumřel také přední zub. 

Ačkoli Ötzi o ústní hygienu sotva pečoval, přispěla podle vědců k očistě zubů „brusná“ strava. Jedl prý především škrobovité pokrmy, jako je chléb či obilná kaše. I tak se ale Ötzi kazům nevyhnul. Navíc si údajně při jídle ulomil kus stoličky, když zřejmě v kaši narazil na kamínek. 

Na mumii ledového muže se „obdivuhodným způsobem na zubech zachovala početná onemocnění, která jsou i dnes velmi rozšířená“, potvrdil vedoucí výzkumu Frank Rühli.

„Úbytek ozubice byl vždy velmi častým onemocněním, jak ukazují lebeční nálezy z doby kamenné nebo výzkum egyptských mumií,“ řekl Roger Seiler, který pro centrum ZEM pracuje jako dentista. Paradentóza, která se vyskytuje především u lidí středního a vyššího věku, výjimečná ale není ani u mladých lidí, často souvisí s onemocnění srdce a oběhové soustavy. Již dřívější výzkumy ukázaly, že Ötzi trpěl arteriosklerózou, tedy zvápněním cév. 

Ötziho tělo se našlo před 22 lety v alpském ledovci na pomezí Rakouska a Itálie. Dnes je mimo jiné známo, že měl hnědé oči, že zemřel asi ve 45 letech a že krátce před smrtí jedl maso z kozorožce, chleba a salát. Také se ví, že trpěl žlučovými kameny.

Vydáno pod