První trest pro „zahraniční agenty“? Hnutí Golos hrozí pokuta

Moskva – Podle agentury Interfax ruské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že navrhne pokutu pro volební hnutí Golos za to, že není na seznamu „zahraničních agentů“. Jde tak zřejmě o první oběť úředních razií proti nevládním organizacím, které jsou financovány ze zahraničí.

Podle zákona se musí nevládní hnutí, která dostávají finance ze zahraničí, nahlásit na seznam takzvaných „zahraničních agentů“. Jenže ten do teď zel prázdnotou, a proto se úřady v posledních dnech zaměřily na kontroly všemožných nevládních organizací. 

Kontroloři si došláply i na hnutí Golos, které v Rusku monitoruje místní i parlamentní volby. Podle úřadů přitom organizace dostává subvence z ciziny, aniž by respektovala povinnost registrace uloženou nedávno přijatým zákonem. Podle dřívějších informací ruských médií v minulosti využívalo hnutí granty z USA. 

Organizaci teď hrozí pokuta až půl milionu rublů (přes 300 tisíc korun). V nejbližších dnech by měl o pokutě rozhodovat soud. Vedení organizace Golos obvinění prokuratury odmítá s tím, že se nezabývá politickou činností, a pod nový zákon tudíž nespadá. Od loňského listopadu, kdy kontroverzní zákon vstoupil v platnost, navíc Golos žádné peníze z ciziny prý nedostal. 

Zákon o „zahraničních agentech“ vyvolal silné protesty ruských nevládních skupin a kritiku v zahraničí. Při nedávné návštěvě prezidenta Vladimira Putina v Německu zákon kritizovala kancléřka Angela Merkelová, výhrady proti zákonu má i britské ministerstvo zahraničí a Bílý dům.