Korejka po 60 letech potkala amerického otce

Soul - I když se napětí na Korejském poloostrově dá krájet, přesto odtud přišla i jedna dobrá zpráva - šťastný konec příběhu, který se zrodil uprostřed poslední války. Po 60 letech se setkali americký voják a Korejka, kterou ve válce zachránil.

V roce 1953 bylo Američanovi Richardu Cadwalladerovi 22 let. Ve válkou zmítané Koreji sloužil jako signalista na základně amerického letectva. O hrůzách, které tehdy viděl, doteď nedokáže mluvit. Nikdy ale nezapomene na okamžik, kdy zoufalá matka přinesla na základnu 12letou Kim. 

„Byla hodně ošklivě popálená. Od pasu přes krk až k bradě,“ vzpomíná válečný veterán. Jako medik však s rozsáhlými popáleninami třetího stupně mnoho nezmohl. Mladý desátník se ale odmítl smířit s tím, že dívka zemře. Nakonec se mu podařilo vymoct na nadřízených její převoz do nemocnice v Pusanu. 

  • Shledání Richarda a Kim autor: EPA/YONHAP , zdroj: Isifa
  • Shledání Richarda a Kim autor: EPA/YONHAP , zdroj: Isifa

Kim Jeon Sun díky tomu přežila a ten rok skončila i válka. Svému zachránci říká Kim „můj americký otec“. „Je to hrdina, který mě zachránil. Vy byste ho pojmenovali jinak?“ ptá se. 

Američané ale na jih od 38. rovnoběžky zůstali. Dnes, po 60 letech, jsou vojáci, námořnictvo, letectvo - celkem 29 tisíc mužů s nejmodernější technikou - opět v nejvyšší pohotovosti. Kvůli hrozbě nové severokorejské agrese.

Události o šťastném shledání Korejky s válečným veteránem (zdroj: ČT24)