Homosexuálové ve Francii můžou slavit. Senát jim schválil sňatky

Paříž - Francouzští zákonodárci povolili homosexuální sňatky v zemi. Senátoři schválili příslušný návrh zákona v noci na dnešek, poslanci tak učinili již v únoru. Zákon, který také povoluje adopce dětí páry stejného pohlaví, začne platit zřejmě v červenci. Zákon pro Francii znamená nejdůležitější zásah do sociální oblasti od roku 1981, kdy byl zrušen trest smrti.

Senát po téměř týdenní ostré výměně názorů mezi vládní většinou a pravicovou opozicí schválil text o homosexuálních sňatcích poměrem 179 ku 157 hlasům, tedy rozdílem 22 hlasů. To znamená, že pro návrh nakonec hlasovali i někteří členové pravice, protože vládní levice má v horní komoře většinu jen šesti hlasů. „Do konce týdne se v senátu bude jednat o některých méně podstatných záležitostech zákona. Například o tom, jestli ve slovníku bude slovo 'sňatek' a dalších aspektech,“ uvedl spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.  

Opozice neprosadila žádný z téměř 300 navržených dodatků a senátoři text schválili beze změny. Tím se nemusí vracet k projednání do dolní komory a nebude platit jen v případě, že by senátoři po projednání zbylých článků návrhu zamítli v konečném hlasování zákon jako celek, což se nepředpokládá.

Pravicový list Le Figaro očekává, že po schválení zákona v parlamentu opozice nejspíš požádá o zamítnutí zákona ústavní radu, která plní ve Francii roli ústavního soudu. Státní tajemnice pro rodiny v úřadu ministra sociálních věcí a zdravotnictví Dominique Bertinottiová je přesvědčena, že ústavní rada by se proti zákonu nepostavila. Počítá s tím, že homosexuální páry budou moci uzavírat sňatky a adoptovat děti od července.

Konec diskriminace

„Odhlasování tohoto článku senátory ukončuje diskriminaci ve společnosti v otázce výběru partnera. Schválení článku znamená vítězství boje proti homofobii, vítězství tolerance a demokracie,“ prohlásil představitel socialistických senátorů François Rebsamen. Odsoudil podle něj hysterické až násilné protesty části společnosti proti tomuto zákonu.

Proti zákonu protestovaly stovky tisíc lidí, společnost je rodělena

Proti návrhu, jenž patřil mezi předvolební sliby socialistického prezidenta Françoise Hollandea, se ostře staví pravicová opozice a katolická církev. Odpůrci zákona dostali před jednáním zákonodárců několikrát do ulic měst statisíce lidí a divoké vášně musela krotit policie.

Podle nejnovějších průzkumů je pro sňatky homosexuálů 53 procent Francouzů. Většina z nich, 56 procent, je ale proti adopcím dětí páry stejného pohlaví. Ještě loni přitom podporovala tyto sňatky výraznější většina obyvatel a nejméně polovina byla i pro adopce.

Ve Francii bylo, stejně jako v Česku, dosud uzákoněno jen registrované partnerství. Manželství teď páry zrovnoprávní v širokém spektru rodinného práva a sociálních výhod. Příslušné zákony již přijaly Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Jihoafrická republika, Norsko, Švédsko, Island, Portugalsko, Argentina a Dínsko. V Anglii a Walesu zákon začne platit až od roku 2014. Homosexuální sňatky jsou povolené i v některých částech Spojených států a Mexika.

Telefonát Jana Šmída k homosexuálním sňatkům ve Francii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod