Čtyřletý chlapec se vyléčil z ptačí chřipky

Šanghaj - Ptačí chřipka v Číně si už vyžádala celkem devět obětí. Objevují se ale i dobré zprávy. Podle všeho se z nákazy podařilo vyléčit prvního pacienta. V Šanghaji propustili lékaři z nemocnice čtyřletého chlapce. Virus H7N9 byl poprvé u lidí potvrzen minulý měsíc. Čínské úřady dosud registrují 31 nakažených.

Zatímco se počet obětí nákazy virem H7N9 zvýšil na devět, přišla z infekčního oddělení dětské nemocnice při šanghajské univerzitě dobrá zpráva. Dnes odtud lékaři propustili čtyřletého chlapce, který se z ptačí chřipky uzdravil. 

S přibývajícím počtem nakažených přitom virus H7N9 vyvolává obavy, aby se nezačal chovat jako jeho známější příbuzný H5N1. Ten v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí, kteří většinou přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky. Přenos z člověka na člověka ovšem u viru H7N9 dosud potvrzen nebyl.

Podle čínských úřadů byla nákaza nově zjištěna kromě Šanghaje i v dalších pěti tržnicích, z toho ve třech v provincii Ťiang-su a po jedné v provinciích An-chuej a Če-ťiang.

Ilustrační foto
Zdroj: EPA/WU HONG/ISIFA

Čínský národní svaz chovatelů drůbeže si stěžuje, že ptačí chřipka decimuje prodej. Ten v Číně klesá, a to dokonce i v oblastech, které zatím žádnou nákazu člověka nezaznamenaly. „Je to opravdu ničivá rána trhu s jatečnými kuřaty,“ řekl Čchiou Pao-čchin ze svazu chovatelů drůbeže. „Dopad je extrémně velký.“

V Šanghaji už vybili více než 111 tisíc ptáků, je tady také zakázaný obchod s živým ptactvem a úřady zavřely drůbeží trhy. Stejná opatření platí i ve městě Nan-ťing a Su-čou. Město Chang-čou zahájilo vybíjení drůbeže poté, co testy odhalily nakaženou křepelku a chystá se očkovat zhruba 60 tisíc poštovních holubů. Kuřecí maso zmizelo po stížnostech cestujících z menu v letadlech. 

Zatímco Čína bojuje proti novému kmeni chřipky, sousední Vietnam v úterý ohlásil první případ úmrtí za poslední více než rok na známější kmen ptačí chřipky - H5N1, který už si po celém světě vyžádal více než 370 obětí.

Pět otázek k ptačí chřipce

  • Co je virus H7N9? 

Je to chřipkový virus skupiny H7, tyto viry běžně kolují mezi ptáky. I když jsou některé viry skupiny H7 schopné přenášet se na člověka, přenos mezi lidmi nebyl dosud konkrétně u viru H7N9 zaznamenán.  

  • Jaké jsou symptomy onemocnění?

Všichni pacienti, kteří se nakazili virem H7N9, měli zápal plic nebo dýchací potíže. Pacienti mají horečku, kašel a těžko se jim dýchá.  

  • Proč virus napadá člověka? 

Analýzy genomu ukazují, že se zřejmě virus vyskytující se pouze u ptáků zadaptoval a dokáže napadnout i savce. Zřejmě se dokázal vyrovnat s vyšší tělesnou teplotou, kterou mají savci oproti ptákům.  

  • Jak se člověk nakazí? 

Dosud není jasné, jak se vlastně lidé virem nakazí. Někteří pacienti ale vypověděli, že byli v kontaktu se zvířaty, nebo se vyskytovali v prostředí, kde se zvířata pohybují. Virus byl nalezen u holuba ze šanghajské tržnice. Odborníci zkoumají, zda je virus schopný přenosu z ptáků na lidi nebo dokonce z člověka na člověka.  

  • Jaká je prevence před nákazou? 

Doporučuje se dodržovat základní hygienická pravidla. Pravidelně si mýt ruce, zejména při přípravě jídla a při jeho konzumaci. Při kašlání si zakrývat ústa. Vzhledem k tomu, že virus nepřežije teplotu 70 stupňů Celsia, doporučuje se dbát na pečlivou tepelnou úpravu drůbežího masa. Naopak odborníci radí vyhnout se konzumaci syrového masa.

Zdroj: who.int