Vatikán uklidňuje věřící: Benedikt není nemocný, jenom starý

Vatikán - Bývalý papež Benedikt XVI. prý netrpí vážnou chorobou a zprávy spekulující o jeho těžkých zdravotních problémech jsou nepodložené. „Emeritní papež, jemuž příští úterý bude 86 let, trpí stářím. Není ale nemocný,“ prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi v reakci na středeční informaci španělského deníku El Mundo, podle níž Benedikt trpí vážnými zdravotními problémy a jeho stav se v posledních týdnech výrazně zhoršil. Italská média pravdivost této zprávy zpochybnila už včera.

Vatikánská korespondentka deníku El Mundo Paloma Gómezová Borerrová ve středu v Madridu představovala svou knihu o volbě nového papeže a při té příležitosti se rozhovořila o bývalé hlavě katolické církve. Benedikt svůj úřad opustil koncem února a své neobvyklé rozhodnutí zdůvodnil právě ubývajícími silami a podlomeným zdravím. Borrerová tvrdí, že Benediktův stav se v posledních dvou týdnech dramaticky zhoršil. Podle ní se proto Benedikt už prakticky nebude objevovat na veřejnosti.

Setkání Františka a Benedikta
Zdroj: ČTK/AP/Osservatore Romano

Emeritní papež Benedikt nyní dočasně pobývá v letním sídle Castel Gandolfo, později by se měl přestěhovat do bytu v klášteře ve vatikánských zahradách. Od své rezignace 28. února se drží v ústraní a veřejně nevystupuje. V březnu však přijal nového papeže Františka, který na Svatý stolec usedl v polovině března.